Mobil för barn

Linda Flisberg Uppdaterad 2021-03-31

Är det dags för ditt barns första mobiltelefon? Flera operatörer erbjuder familjer idag många bra lösningar som du som förälder kan nyttja för att öka tryggheten i ditt barns mobilanvändande. Men innan du köper en mobiltelefon till ditt barn finns en del viktiga frågor som kan vara bra att få svar på. Vilken modell ska du välja? Finns det modeller som är anpassade till barn?

Det finns faktiskt inga specifika mobiltelefoner som är utrustade för att passa ett barns användning men däremot finns det en del viktiga saker som du som förälder bör tänka på innan du köper en mobiltelefon till ditt barn. Hur gammalt ditt barn är och vilka behov ditt barn har av mobiltelefonen påverkar valet av mobiltelefon. Ditt barn har små händer och det är därför bra att köpa en telefon som inte är för stor och som inte heller har för stor skärm. Den kan då vara svårare för barnet att hantera. Barn har ofta mycket energi och mycket spring i benen, de leker, springer och kan då lättare tappa saker. Det kan därför vara bra att tänka på att skaffa ett stötskyddat skal för mobiltelefonen. På så vis kan barnet leka och du slipper oroa dig för att mobilen ska gå sönder om barnet råkar tappa den. Det är inget konstigt heller att barn råkar slarva bort saker ibland och för att du ska slippa oroa dig för att en mobiltelefon som har kostat flera tusenlappar, ska försvinna, kan det vara klokt att inte köpa de allra nyaste telefonerna. De nya telefonerna är ofta mycket dyrare och det kan vara bättre att köpa en telefon i medelpris till ditt barn.

Även om du inte köper en dyr telefon ska den ändå tas om hand och det kan vara bra att du skaffar ett skärmskydd. Är du däremot intresserad av en dyrare telefon finns det flera premium-modeller att välja mellan och tecknar du ett abonnemang samtidigt kan du komma att få en rätt så billig månadskostnad.

Samsung, iPhone eller annan billigare modell?

Vilken mobiltelefon ska du nu välja åt ditt barn? Väljer du en Samsung får du en mer stabil och greppvänlig telefon. Den är stöttålig och klarar helt klart en tuffare hantering. Iphone är dyrare och mer känslig men med ett stötskyddat skal och skärmskydd är Iphone är ett bra alternativ.

Det är bra att fundera på vad barnet behöver och att du tänker igenom beslutet noga. Både Samsung och Iphone har bra tjänster för barnsäkerhet som du kan använda för att få kontroll över innehållet på nätet som visas för barnen. På Pappas appar finns en guide för hur du begränsar telefonen så att den blir mer barnvänlig. Det finns även appar du kan ladda ner som hjälper till att utöka skyddsfunktionen och det finns inställningar där du även kan införa spärrar för vissa hemsidor.

En prisvärd iPhone-modell som inte är för stor för barns händer och som går att begränsa är iPhone SE som kostar ca 270 kr per månad med fria samtal & sms eller ungefär 4000 kr kontant. 

Om du istället föredrar en androidlur finns det prisvärda alternativ från Sony, Huawei och Nokia. Du hittar aktuella erbjudanden med pris under sektionen billiga mobiler.