5G-täckning

Mobiloperatören Telia har i dag bäst 5G-täckning i Sverige men om du bor i en av sveriges större städer har du tillgång till 5G-nätet.

5G täckningskarta

Här nedan kan du jämföra 5G-täckningskartan för alla svenska mobilnät som har stöd för 5G. För att bara se täckning för 5G bocka av eller kryssa ur täckningen för de övriga näten (4G, 4G+, 3G och 2G).

Telia täckningskarta

Tele2 täckningskarta

Besök Tele2s eller Comviqs hemsida för att se täckningskartan.

Telenor täckningskarta

Tre täckningskarta

Mobiloperatörer med 5G

I tabellen nedan hittar du de svenska mobiloperatörer som har eller inte har stöd för 5G samt priset för respektive mobiloperatörs billigaste mobilabonnemang.

Mobiloperatör Stöd för 5G Billigast pris Täckningskarta
Bredband2 Nej Från 109 kr / mån
Chili mobil Ja (Tres nät) Från 129 kr / mån Täckningskarta
Comviq Ja (Tele2s nät) Från 105 kr / mån Täckningskarta
Fello Nej Från 95 kr / mån
Fibio Ja (Telenors nät) Från 129 kr / mån Täckningskarta
Halebop Ja (Telias nät) Från 149 kr / mån **Endast dyrare abonnemang har stöd för 5G Täckningskarta
Hallon Ja (Tres nät) Från 99 kr / mån Täckningskarta
Katshing Nej Från 95 kr / mån
My beat Ja (Telenors nät) Från 99 kr / mån Täckningskarta
Tele2 Ja (Tele2s nät) Från 219 kr / mån Täckningskarta
Telenor Ja (Telenors nät) Från 219 kr / mån Täckningskarta
Telia Ja (Telias nät) Från 129 kr / mån Täckningskarta
Tellus Mobil Nej Från 45 kr / mån
Telness Ja (Telias nät) Från 229 kr / mån Täckningskarta
Tre Ja (Tres nät) Från 199 kr / mån Täckningskarta
Vimla Nej Från 90 kr / mån

Vad är 5G?

5G står för femte generationen och syftar på den senaste generationen av mobilnät. Det är efterföljaren till 4g (fjärde generationens) nätverk och är utformat för att erbjuda snabbare dataöverföringshastigheter, kortare svarstider och förbättrad övergripande nätverksprestanda.

5G-tekniken använder ett bredare spektrum av trådlösa radiovågor, inklusive högre frekvensband som kallas millimetervågor, som kan överföra stora mängder data i mycket höga hastigheter. I synnerhet kommer 5G leda till snabbare hastighet i nätet, kortare svarstider och ökad kapacitet och tillgänglighet.

Med 5G-uppkoppling kan mobiloperatörer erbjuda snabbare dataöverföringshastigheter än 4g och 3g. Teoretisk kan 5G-nätet kommer upp i hastigheter på 20 gigabit per sekund (under optimala förhållanden). 5G har också mycket snabbare svarstider (den tid det tar för en signal att färdas från sändaren till mottagaren) jämfört med 4g, vilket är viktigt för appar och spel, även för nya användningsområden som virtuell verklighet och fjärrkirurgi.

5G-nät har också möjlighet att ansluta fler enheter och användare samtidigt, vilket är ett måste när allt fler enheter kräver internetuppkoppling i samband med att Internet of Things blir allt större. De nya 5G näten är också utformade för att vara mer tillförlitliga, vilket gör att uppkopplingen blir mer stabil och minskar nedtid.

Sammanfattningsvis kommer 5G leda till mer snabbare och stabilare trådlös uppkoppling mot Internet, som också kommer att vara mer tillgänglig för fler personer.

Vad är 5G+?

5G+ är en term som används av vissa mobiloperatörer för att beskriva uppkoppling i den del av nätet som möjliggör ännu snabbare hastigheter och kortare svarstider än vanligt 5G. Detta görs genom att mobilen får tillgång till ett mobilnät med högfrekvent spektrum på det så kallade 3,5 GHz-bandet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att 5G+ inte är standardiserat utan kan användas fritt av mobiloperatörer för att beskriva 5G med högre prestanda. Detta innebär att en mobiloperatörs definition av 5G+ inte behöver vara densamma som en annans.

Var finns 5G i dag?

I dagsläget har alla 5G-operatörer täckning i alla större svenska städer. Men om du vill ha täckning på en större tätort eller i vägnätet är det främst Telia som har 5G-täckning. Telia har rullat u 5G i 118 tätorter och har även stöd för 5G på större delen av orter längs den svenska kusten samt Gotland.

När kommer 5G över hela Sverige?

I tabellen nedan finns prognoser för när olika mobiloperatörer räknar med att ha 5G-täckning över större delen av Sverige.

Mobiloperatör Prognos
Telia År 2025 ska 99 % av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G-nätet.
Tele2 och Telenor (via Net4Mobility) I slutet av år 2023 ska 90 % av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G, och i slutet av år 2024 ska större delen av landet ha tillgång.
Tre Ingen prognos, men utbyggnaden av 5G pågår kontinuerligt.
Kvinna med 5G