Kontantkort
Ett kontantkort kan vara ett alternativ till ett mobilabonnemang om du bara behöver ringa eller surfa tillfälligt. Här hittar du kontantkort från 49 kr per mån för samtal och 39 kr per mån för surf.
Jämför kontantkort
Fyll i hur du använder din mobil så hittar vi det billigaste kontantkortet för dig.
Kontantkort för surf
Många vill ha ett extra kontantkort med endast surf för olika prylar eller internet of things. I dessa fall använder man ofta lite data över lång tid eller så behöver man bara fylla på data ibland när man väl använder prylen.
De flesta kontantkort är utformade på liknande sätt som abonnemang så i fallet där man vill ha lite data över lång tid finns det bara en begränsad mängd kontantkort att välja mellan.
Till surfplatta / smartwatch
Ett kontantkort kan vara ett bra alternativ till en surfplatta eller en smartwatch då du i de allra flesta fall bara behöver surf. Men detta gäller bara om du tänker ha surfplattan på platser där du inte har tillgång till wifi som t.ex. i sommarstuga, bilen eller båten.
Om du redan har ett mobil med mobilabonnemang kan ett bättre alternativ vara att dela data med din surfplatta. På så sätt behöver du inte ha något kontantkort.
Surf för uppkopplade prylar
Hos flera mobiloperatörer hittar du simkort för kontantkort som kan användas för uppkoppling i bilen. Det finns även operatörer som erbjuder kontantkort för larm t.ex. Telenor.
Ett kontantkort till ett larm fungerar på precis samma sätt som ett kontantkort till en mobiltelefon. Med hjälp av kontantkortet kan ditt larm både ringa och sända sms. Du anger själv vilka telefonnummer som larmet ska ringa till vid ett eventuellt inbrott, exempelvis ditt säkerhetsbolag, dig själv eller dina grannar.
Kontantkort till barn
När du ska skaffa en mobiltelefon till ditt barn kan ett kontantkort vara ett bra alternativ. Eftersom du laddar på en prisplan varje månad får du full koll på utgifterna. Ett kontantkort kan även underlätta kommunikationen med ditt barn. Trots att det inte finns några pengar på kontantkortet kan du alltid ringa till mobiltelefonen och på så sätt kan du alltid komma i kontakt med ditt barn.
I dag erbjuder många mobiloperatörer dock billigare abonnemang som är speciellt anpassade för barn. I denna typ av abonnemang erbjuds ofta en kostnadsspärr som skyddar från oväntade kostnader som spontanköp av extra surf eller oplanerade samtal till utlandet. På så sätt kan du som förälder ha bra kontroll på ditt barns abonnemang och kan känna dig trygg med barnets mobilanvändande.
Mobiloperatörer med kontantkort
Det är betydligt färre mobiloperatörer som erbjuder kontantkort än mobilabonnemang. Här nedan hittar du en redogörelse och sammanställning över erbjudanden från de mobiloperatörer i Sverige som säljer kontantkort.
Comviq
Comviq var en av de första mobiloperatörerna i Sverige med att erbjuda kontantkort. Till skillnad från om du tecknar ett abonnemang hos operatören så väljer du själv hur många sms, och hur mycket surf, du vill tanka ditt kontantkort med.
Operatören erbjuder ett stort utbud med kontantkort till fastpris anpassade för olika behov, exempelvis kontantkort med mycket surf eller många utlandsminuter. Din tankning gäller i 7, 30 eller 356 dagar, beroende på vad du väljer och priset varierar från 50 kronor till 345 kronor.
Halebop
Hos Halebop kan du välja att köpa ett förladdat startpaket som innehåller fria samtal och sms under en månad. Startpaketen kostar från 129 kronor (3gb) till 429 kronor (150gb). Idag är det inte så stor skillnad på att använda kontantkort och att ha ett abonnemang hos Halebop då du även slipper bindningstider om du väljer ett abonnemang.
Du kan även välja kontantkort GO där du själv laddar valfritt belopp utan giltighetstid. Väljer du kontantkort GO kostar varje samtal 2 kr/styck och varje sms 0,5 kr styck. Till Kontantkort Go kan du också fylla på med extra surf som gäller i 90 dagar.
Hallon
Samtliga kontantkort hos Hallon innehåller fria samtal och sms och precis som när du beställer ett abonnemang så har du ingen bindningstid. Kontantkorten går dock endast att använda i Sverige. De kostar från 99 kronor (4gb) till 349 kr (100 gb) och gäller i 30 dagar. Du fyller själv på när du behöver det via “mina sidor” eller på hemsidan.
Telia
Telia erbjuder kontantkort till fastpris där laddningens innehåll (samtal, sms och surf) gäller i 7, 30, 90 eller 183 dagar. Priserna varierar beroende på vilken giltighetstid du väljer. Laddar du för en vecka kostar det 59 kronor. Väljer du istället en giltighetstid på 30 dagar kan du välja mellan 1 - 30 gb och priserna varierar då från 109 kr till 459 kr / månad.
Om du istället väljer ett kontantkort med en giltighetstid på 183 dagar kan du välja mellan 1 eller 3 gb surf i månaden vilket kostar 499 respektive 999 kronor totalt. Du som använder mobilen lite då och då kan även välja att ladda ditt kontantkort med ett enkelt belopp. Du kan ladda mellan 50-300 kronor/laddning och varje laddning gäller i 30 dagar. Ett sms kostar 0,99 kronor och ett samtal 0,99 kronor.
Telenor
Hos Telenor kan du välja mellan olika kontantkort med Fastpris som är giltiga i 31 dagar. Välj mellan 2 gb (99 kr) till 150 gb (449 kr). Du kan även välja att köpa 0,5 gb (49 kr) som är giltig i 7 dagar.
Telenor rörligt är deras alternativ av ett kontantkort med saldo som är giltig i 365 dagar, där du kan välja att ladda antingen 50, 100 eller 300 kronor. Du kan sen ringa, sms:a och surfa tills saldot tar slut. Väljer du att ladda på 300 kr bjuder Telenor på 100 kr extra.
Vanliga frågor
Här nedan hittar du vanliga frågor besvarade om kontantkort.
Hur fungerar ett kontantkort?
Att köpa ett kontantkort är ett alternativ till att teckna ett mobilabonnemang. Ett kontantkort består av ett vanligt sim-kort som du sätter in i telefonen och precis som med ett abonnemang gör sim-kortet att du kan ringa, skicka sms, mms och surfa från din telefon. Den främsta skillnaden mellan ett abonnemang och ett kontantkort är att du själv behöver tanka ditt kontantkort med pengar. Ett kontantkorts giltighetstid varierar beroende på operatör.
Många operatörer erbjuder flera olika kontantkortslösningar där priset, giltighetstiden och mängden surf varierar. Hos många operatörer kan du dessutom välja om du vill köpa ett kontantkort till fast pris eller om du vill köpa ett så kallat rörligt kontantkort. När du köper ett kontantkort till fast pris ingår ofta fria samtal och sms alternativt ett visst antal samtal/sms samt en specifik mängd surf under en bestämd tidsperiod, exempelvis 30 dagar. Dessa lösningar liknar på många sätt ett mobilabonnemang. Väljer du ett rörligt kontantkort väljer du istället själv hur mycket pengar du vill ladda på kortet under en bestämd tid. Du kan sedan ringa, smsa och surfa tills saldot tar slut, eller giltighetstiden upphör.
När ska man köpa ett kontantkort istället för ett mobilabonnemang?
Kontantkort kanske inte känns som en vanlig lösning i dagsläget, men det finns faktiskt en del fördelar. Med ett kontantkort slipper du binda upp dig, du tankar på ditt kort precis när det passar dina behov. Att välja ett kontantkort istället för att teckna ett mobilabonnemang kan därför vara en bra idé för dig som inte vill vara bunden till en specifik operatör eller om du använder din telefon olika mycket över tid.
Vid tecknande av mobilabonnemang efterfrågas nästan alltid en kreditupplysning för att säkerställa att du har tillräckligt god betalningsförmåga. För dig som har en betalningsanmärkning blir det därför en enklare process att istället skaffa ett kontantkort. Prisplanen för ett abonnemang är dock ofta billigare än kontantkort i längden. Med ett abonnemang sköts dessutom allt automatiskt. Om du använder mobilen regelbundet är det därför ofta både smidigare och billigare att teckna ett mobilabonnemang istället för att köpa ett kontantkort.
Hur gör man för att ladda ett kontantkort?
Vilka alternativ du har för att ladda ditt kontantkort kan variera beroende på vilken operatör du valt. Hos de allra flesta mobiloperatörerna kan du ladda kontantkortet på operatörens hemsida via ditt eget bankkort, alternativt i operatörens app. I vissa fall kan du även ladda ditt kontantkort direkt via din internetbank. Vissa operatörer säljer även sina värdebevis i olika mataffärer eller på bensinstationer, exempelvis ICA, Pressbyrån, OKQ8, 7-eleven och Clas Ohlson.
Hur gör man för att registrera ett kontantkort?
Hur du går tillväga för att registrera ett kontantkort kan variera lite mellan olika operatörer. Oftast hittar du en länk på mobiloperatörens sida där du kan registrera ditt kontantkort. Om du inte hittar en sådan länk kan du kontakta din mobiloperatörs kundtjänst.
Kan man använda kontantkort i utlandet?
Telia, Telenor, Comviq och Halebop erbjuder kontantkortslösningar som fungerar utomlands. Telia, Telenor och Halebop erbjuder dessutom kontantkortslösningar speciellt anpassade för dig som ringer mycket till utlandet. I dessa alternativ ingår ett visst antal fria utlandsminuter till ett fast pris. Att använda sig av ett speciellt anpassat kontantkort kan därmed innebära att du slipper riskera dyra överraskningar.
Är man anonym med ett kontantkort?
Från och med sommaren 2022 infördes nya lagar som kräver att alla kontantkort måste registreras vilket gör att man inte längre är anonym med ett kontantkort.