Mobilabonnemang med fri surf

Vill du ha ett mobilabonnemang med obegränsad surf? Då har du hittat rätt!

Här hittar du mobilabonnemang med obegränsad surf och även de som nästan har obegränsad surf. Välj att sortera efter både billigast och bäst (mest populärt).

Jämför mobilabonnemang med fri surf (2023)

Listan uppdaterades senast september, 2023.

Vad ska man tänka på när man väljer ett mobilabonnemang med fri surf?

För att det ska löna sig att teckna ett abonnemang med fri surf ska du helst surfa för mer än 100 GB i månaden. Innan du tecknar ett abonnemang med fri surf kan det därför vara bra att se över dina mobilvanor och behov. Titta exempelvis på gamla räkningar eller i din telefon för att få en uppfattning kring hur mycket du vanligen använder och huruvida du bör teckna ett mobilabonnemang med fri surf eller inte.

Surfar du för mindre än 100 GB i månaden så finns det andra, mer prisvärda, alternativ för dig. Om du däremot surfar riktigt mycket och exempelvis ofta streamar filmer eller tittar på Youtube så kan ett mobilabonnemang med fri surf vara ett bra alternativ för dig.

Undersök mobiloperatörens täckning

Innan du köper ett abonnemang med fri surf bör du även se över hur bra täckning du har i ditt område. De flesta abonnemang utan mobil har dock ingen bindningstid vilket gör att du enkelt kan byta efter ett tag om du märker att det inte fungerar tillräckligt bra.

Mycket god täckning i städerna

I de senaste testerna av täckning har samtliga mobiloperatörer presterat mycket väl i större och medelstora svenska städer. Bor du i en större stad är sannolikheten stor att du inte behöver ta hänsyn till mobiloperatörens täckning när du väljer abonnemang.

Telia, Tele2 och Telenor har bäst täckning på landet

Nät Billigast mobilabonnemang med fri surf Data Månadskostnad
Telia Telia mobil Komplett med obegränsad data Fri surf 609 kr / mån
Tele2 Tele2 Obegränsad Fri surf 399 kr / mån Besök
Telenor Telenor fastpris med obegränsad surf Fri surf 449 kr / mån Besök

Bor du i landsbygd eller annan glesbygd kan det vara bra att undersöka operatörens täckning före du binder upp dig i ett längre abonnemang. De nät som har haft bäst täckning utanför städerna är Telia, Tele2 och Telenor. Billigast mobilabonnemang med fri surf i Telias nät är för närvarande Telia mobil Komplett med obegränsad data för 609 kr per månad. Det mobilabonnemang med fri surf med lägst månadskostnad i Tele2s nät är Tele2 Obegränsad för 609 kr / mån. Billigast fri surf i Telenors nät är Telenor fastpris med obegränsad surf (449 kr / mån).

Fri surf gäller inte alltid i utlandet

År 2017 försvann roamingavgifterna inom EU och EES vilket innebär att du kan använda ditt mobilabonnemang till samma kostnad som i Sverige när du befinner dig i ett annat EU- eller EES-land. Oavsett vilken mobiloperatör du väljer så ingår fria samtal och sms i alla mobilabonnemang med fri surf. Det innebär att du ringer och smsar fritt inom EU/EES oavsett vilket abonnemang med fri surf du väljer. Vad som kan vara bra att känna till är att operatörerna kan införa vissa begränsningar när det gäller den surfmängd du får använda till ditt förfogande under resan. Surftaket för utlandssurf varierar mellan operatörer.

Om du reser mycket och vill använda ditt mobilabonnemang utomlands är Telenors abonnemang med fri surf ett mycket bra alternativ. De är något dyrare än mobiloperatören Tre men erbjuder fri roaming i många länder även utanför EU och EES. Du får dessutom surfa för upp till 100 GB utomlands vilket kan jämföras med Tele2s abonnemang som har en utlandsgräns på 30 GB och Tres abonnemang som har ett surftak på 60 GB.

Vad innebär fri surf?

Fri surf, visst låter det som att du kan surfa precis hur mycket du vill? Det stämmer dock inte alltid då många mobiloperatörer har ett maxtak på sina abonnemang. Trots att många mobiloperatörer lockar med fri surf så innebär det alltså inte alltid att du kan surfa helt obegränsat.

Spärr efter en viss mängd data per dygn

De flesta mobiloperatörer utför en kontroll om kunden förbrukar en viss mängd data per dygn. För mobiloperatören Tre skickas ett sms ut om användaren har förbrukat mer än 20 GB under ett dygn. Detta är för att förebygga missbruk av mobilabonnemanget, exempelvis att kunden använder det till att hålla igång en server eller liknande. För att få ytterligare data per dygn behöver du verifiera att du använder surfen genom en kostnadsfri SMS-påfyllning. SMS-påfyllningen kan göras obegränsat antal gånger. Samma villkor gäller hos mobiloperatören Telia. Tele2 och Com Hem har istället en gräns vid 50 GB medan Telenor inte har några begränsningar alls. Vad som också kan vara bra att känna till är att mobiloperatörer kan stänga av ditt abonnemang om ditt mobilsurfande kraftigt överstiger det ”normala”.

Kan ett mobilabonnemang med fri surf ersätta bredband?

Allt fler ser mobilabonnemang som en ersättning för den stationära och den krångligare lösningen, bredband. Ett abonnemang med fri surf kan nämligen vara ett alternativ till mobilt bredband. Du kan då använda mobilen som en hotspot (WIFI) och koppla upp datorn mot mobilen. Ibland kan det prismässigt vara fördelaktigt att köpa ett mobilabonnemang istället för ett mobilt bredband då du kan få mer surf för pengarna.

Huruvida det är bättre att välja ett mobilabonnemang med fri surf istället för mobilt bredband beror främst på dina surfvanor. Med ett mobilabonnemang med fri surf kan hastigheten variera mer jämfört med ett bredband då fiber har en jämnare hastighet. Surfar du väldigt mycket och exempelvis har många sidor uppe samtidigt så kan skillnaden bli mer påtaglig än om du surfar mindre. Slutsatsen här blir således att du som värderar kvalité före pris bör välja mobilt bredband medan du som vill ha ett så billigt alternativ som möjligt kan teckna ett mobilabonnemang med fri surf för att ersätta bredband.