Är det verkligen billigare med familjeabonnemang?

Alba Montheli 2019-11-08

Flera mobiloperatörer erbjuder familjeabonnemang där många i familjen kan dela på ett och samma abonnemang. Här finns nu en ny sida där du jämför familjeabonnemang baserat på mobilabonnemang och antal person – men är det verkligen alltid billigare att dela? Vi bestämde oss för att undersöka.

Separata abonnemang hos någon av lågprisoperatörerna, exempelvis Hallon eller Vimla, blir ofta billigare än ett familjeabonnemang hos Telia, Telenor eller Tele2. En genomsnittlig svensk förbrukar 8 gb data per månad. Nedan har vi jämfört kostnaden för att teckna ett familjeabonnemang för fyra personer (två vuxna och två barn) jämfört med separata för låganvändare, vanliga användare och storanvändare.

Låganvändare

För de familjer som inte använder så mycket data kan man just nu som minst betala 124 kr per person hos Tre med abonnemanget 3Surfa (5 gb surf). Detta ger fria samtal och sms samt 1,3 gb data per person, vilket kan jämföras med det billigaste mobilabonnemanget hos Hallon som kostar 99 kr per månad och ger 4 gb data per månad.

Hos Telenor kostar det billigaste mobilabonnemanget 182 kr per person (Telenor fastpris 3 gb surf) och då ingår endast 0,8 gb data. Med Telia är kostnaden för det billigaste abonnemanget 195 kr per person med 0,4 gb data efter att introduktionspriset inte längre gäller. Tele2 är dyrast i gänget (216 kr per person) men har mer data inkluderat (2 gb / person och månad).

Totalkostnad familjeabonnemang, 2 vuxna och 2 barn: från 496 kr per månad (med 1,3 gb surf var).

Totalkostnad separata abonnemang (samma nät), 2 vuxna och 2 barn: 396 kr per månad (med 4 gb surf var).

Resultat: det är både billigare och ger mer surf att teckna separata abonnemang.

Vanliga användare

Familjeabonnemang för typiska vanliga användare som behöver minst 8 gb surf per person och månad kostar från 174 kr per person och månad som billigast hos Mobiloperatören Tre genom att dela på mobilabonnemanget 3Surfa 50 gb. Med Telenor får man nästan 8 gb surf (7,5 gb) med abonnemanget Telenor fastpris 30 gb surf för 222 kr per person. Hos Telia kostar samma mängd surf per person 259 kr per person och månad. Med ett familjeabonnemang hos Tele 2 blir kostnaden 249 kr per person för att få minst 8 gb surf.

Totalkostnad familjeabonnemang, minst 8 gb surf - 2 vuxna och 2 barn: från 696 kr per månad (12,5 gb surf per person).

Totalkostnad separata abonnemang, minst 8 gb surf (samma nät) - 2 vuxna och 2 barn: 596 kr per månad (8 gb surf per person).

Resultat: det är billigare att teckna separata mobilabonnemang om du är en vanlig mobilanvändare i en familj med två vuxna och två barn.

Storanvändare

Slutligen för familjen som använder väldigt mycket data kan man med ett familjeabonnemang betala 199 kr per månad och person för obegränsad data med mobilabonnemanget 3Surfa (obegränsad surf). Näst billigast är Telenor där obegränsad data kostar 269 kr per person, följt av Tele2 där det kostar 286 kr per person och månad. Dyrast är Telia där ett familjeabonnemang med fri surf kostar 289 kr per person.

Totalkostnad familjeabonnemang med obegränsad data – 2 vuxna och 2 barn: 796 kr per månad.

Totalkostnad separata mobilabonnemang med obegränsad data – 2 vuxna och 2 barn: 1 996 kr per månad.

Resultat: det är avsevärt mycket billigare att teckna ett familjeabonnemang om ni är en familj som använder mobilen för mycket surf.

Sammanfattning

I hushåll där flera familjemedlemmar behöver ett mobilabonnemang med obegränsad surf kan man spara pengar genom att dela på ett familjeabonnemang istället för att teckna enskilda separat. Ett familjeabonnemang hos någon av de större (och dyrare) operatörerna blir ofta billigare än om du hade köpt flera lösa abonnemang från samma operatör.

Slutsatsen blir således att det bara är i vissa fall som det är billigare med ett familjeabonnemang - och det är i synnerhet när familjen är stor och surfar väldigt mycket. I övriga fall är det bättre att teckna enskilda abonnemang baserat efter ens egna surfvanor.