Allt om nya iPhone XS och iPhone XS Max

Alba Montheli 2018-09-14

Förra året gick Apple ut med att iPhone X var framtiden för smartphones, nu ett år senare kan vi i iPhone XS och iPhone XS Max förstå vad de menade. Årets modeller är alla slående lika iPhone X där den stora heltäckande skärmen präglar de nya modellerna.

Nya iPhone XS och iPhone XS Max går att förhandsbeställa från den 14 september och lanseras den 21 september.

iPhone XS

Nya iPhone XS är likt tidigare s-lanseringar en inkrementell förbättring av föregångaren och den här gången har Apple fokuserat på prestanda och kamerateknik.

Design och skärm

iPhone XS lanseras i färgerna guld och rymd men är bortsett från dessa närmast identisk till iPhone X designmässigt. Skärmen på iPhone XS är en 5,8 tums OLED Super-retina som enligt Apple har bäst färgåtergivning av alla smartphones på marknaden. Bland recensenter som har testat iPhone XS är det främst svärtan som imponerar. Tekniskt har skärmen samma upplösning som på iPhone X och har även stöd för HDR 10 och Dolby vision.

Prestanda

Processorn i iPhone XS är nya Intelligent A12 Bionic som är designad för högsta möjliga prestanda för avancerade beräkningar inom både grafik och maskinlärning. Enligt Apple själva är det nya chippet 15 % snabbare än föregångaren och använder upp till 50 % mindre energi. Den nya grafikprocessorn är upp till 50 % snabbare än föregångaren.

Intelligent A12 Bionic består av två kärnor konstruerade för tunga beräkningar samt fyra andra som är anpassade för vardagligt användande. Till dessa finns en styrenhet som delar upp arbetet mellan dessa för att telefonen inte ska använda mer batteri än nödvändigt.

Kamera

Likt tidigare releaser har Apple prioriterat kameran på iPhone XS och kommer med flera stora nyheter. Förutom att hårdvaran har uppgraderats har nya features i mjukvaran för att styra både bokeh (De suddiga artefakterna som syns bakom ett motiv i en bild) samt skärpedjupet, vilket gör att man som användare lätt kan ta professionella bilder.

iPhone XS har likt iPhone X utrustats med ett dubbelkamerasystem där Apple har förbättrat sensorerna och slutartiden vilket gör att du kan ta bättre bilder i mörker samt på rörliga objekt. Med iPhone XS har Apple för första gången sedan iPhone 5s ökat kamerans pixelstorlek vilket gör att mer ljus kommer in i kameran och gör att bilder skapas med mer detalj. Även frontkameran kommer med ett förbättrat porträttläge som med funktionen TrueDepth gör att du kan sätta fokus på objektet samtidigt som du suddar ut bakgrunden.

På Apples hemsida finns imponerande bilder tagna med kameran på iPhone XS.

Batteritid

Även batteriet har fått sig en uppgradering på iPhone XS och är lite bättre än föregångaren iPhone X. Apple skriver på sin hemsida att batteriet på iPhone XS klarar upp till 20 timmars taltid, 12 timmars surfande nätet, 14 timmars videotittande samt 60 timmar musiklyssnande. Den nya snabbladdningstekniken gör också att det går att ladda telefonen till 50 % på 30 minuter.

Andra specs

iPhone XS lanseras med trådlös laddning som har uppgraderats och är nu snabbare än på iPhone X. Likt föregångaren är iPhone XS också vattentät och har nu fått en utökad certifiering, vilket gör den lite mer tåligare. Lagringskapaciteten har uppgraderats på iPhone XS och har nu stöd för 512 gb.

 

iPhone XS Max

Den stora nyheten för iPhone XS Max är dess storlek och lanseras med den största skärmen som Apple någonsin har haft på en smartphone. I övrigt bjuder iPhone XS Max på ungefär samma teknik och funktionalitet som iPhone XS.

Design och skärm

Den stora skillnaden mellan iPhone XS och iPhone XS Max är skärmen, där skärmen för iPhone XS Max är på hela 6,5” (16,5 cm) med den massiva upplösningen 2688 x 1242 pixlar. Detta gör att telefonen bara är marginellt mindre än den enorma Samsung Galaxy Note 9.

Kamera

Kameratekniken på iPhone XS Max kommer med likadan hårdvara och mjukvara som på iPhone XS. Den stora skärmen gör dock att bildbehandlingsmöjligheterna är diskutabelt bättre.

Batteritid

Batteriet på iPhone XS Max är bättre än på iPhone XS och Apple skriver på sin sida att iPhone XS Max ska klara upp till 25 timmar taltid, 13 timmar surf på nätet, 15 timmar videotittande samt 65 timmar musiklyssnande. Likt iPhone XS har också iPhone XS Max stöd för snabbladdning vilket gör att du kan ladda upp batteriet till 50 % på 30 minuter.