Svenskarna använder alltmer mobildata inom EU

Erik Thorsen 2022-09-15

Mobiloperatören Tre rapporterar i ett pressmeddelande att sommaren 2022 så använde svenskar i utlandet rekordmycket data via roaming. I synnerhet har användningen av mobildata varit stor i Spanien, Turkiet, Grekland och Italien. Tre skriver att det framförallt är streaming som gör att användningen av mobildata har gått upp.

Vad är Roaming och hur fungerar det?

Roaming är en tjänst som gör det möjligt för dig att använda mobildata tillfälligt utanför Sveriges gränser. År 2017 trädde roamingavtalet Roam Like at Home (RLAH) i kraft inom EU/EES, som innebär att du inte längre behöver betala roamingavgifter när du är i ett annat EU-land.

Om du har ett mobilabonnemang med en viss surfpott (mängd data du får använda per månad) inom Sveriges gränser, kan du använda samma surfpott i alla EU-länder. Detta gäller även Norge, Island och Liechtenstein som är med i EES-avtalet, och Schweiz som har ett separat avtal med EU.

Det finns dock vissa undantag från Roam Like at Home-reglerna. Om du använder mycket data på en kort period kan operatören begränsa din dataanvändning eller till och med avsluta din tjänst. Detta gör operatören för att förhindra missbruk av Roam Like at Home-reglerna, till exempel att du köper ett abonnemang i ett annat EU-land för att använda data i Sverige.

Telia var den första mobiloperatören i Norden att införa samma roamingavgifter till andra länder i Norden och baltikum. Detta innebar att kunderna inte behövde betala några extra avgifter för telesamtal, sms eller mobildata i dessa länder.

Svenskarna har år 2022 gjort mer än 16 miljoner semesterresor

Under det första coronaåret (2020) så minskade fritidsresorna med 84 procent och det dröjde till sommaren 2021 innan resandet började ta fart igen. I år har resandet inte nått upp till nivåer före pandemin men år 2022 har svenskarna ändå gjort mer än 16 miljoner semesterresor enligt Vagabond. Det land som vi har rest till mest har varit Spanien som har varit det överlägset mest populära resmålet sett till antal besökare.