Mobiler har slagit ut 97 % av digitalkamera-marknaden

Erik Thorsen 2022-12-02

Det kan knappat ha undgått någon att kameratekniken blir allt bättre i dagens mobiltelefoner. Tidigare har mobilen slagit ut och tagit över den portabla mediaspelaren och gps:en - och nu verkar det som att digitalkameran blir nästa offer.

År 2008 såldes 110 miljoner digitalkameror - förra året var siffran nere på 3 miljoner

Japanska tillverkare som Panasonic och Nikon har meddelat att de kommer att sluta att tillverka enklare digitalkameror och kommer istället att fokusera på dyrare spegelfria kameror. Även Sony har slutat att tillverka nya digitalkameror i sin tidigare mycket populära Cybershot-serie.

I slutet av 90-talet till mitten av 00-talet var digitalkameran populär och år 2008 såldes 110 miljoner digitalkameror världen över. Förra året låg denna siffra på strax över 3 miljoner vilket innebär att 97 % av marknaden har försvunnit sedan toppen. Orsaken till tappet är att mobilkameran har blivit allt bättre och att den numera täcker behovet hos majoriteten av de som tidigare köpte digitalkameror.

En talesperson för Panasonic har sagt i en intervju till Newswitch att företaget inte längre kommer att fokusera på digitalkameror på grund av utvecklingen hos mobiltelefoner. Detta är också i linje med företaget Nikon som också har meddelat att de slutar att producera enklare modeller och kommer att fokusera på att ta fram kameror som inte använder spegelteknik.

Mobil istället för digitalkamera

I samband med att mobilen har blivit allt bättre på att ta bilder har behovet av att köpa en digitalkamera minskat hos vanliga konsumenter. När mobilen nästan tar lika bra bilder som digitalkameran blir den det överlägsna valet eftersom att du varken behöver lägga pengar på en ny pryl eller släpa med dig en kamera för att bilder.

Trots att digitalkameran ersatts av mobiltelefonen är den fortfarande populär hos professionella fotografer. Dessa köper dock oftast dyrare modeller med mer funktioner som varit svårt att integrera i en mobiltelefon som t.ex. blixt, specialobjektiv och andra avancerade kamerainställningar som mobiltelefonen inte erbjuder.

Spegelfri-teknik är framtiden enligt kameratillverkare

Förr i tiden så var DSLR-kameran (Digital spegelreflexkamera) det självklara valet för fotografer som ville ta professionella bilder. Numera är systemkameror (avancerade digitalkameror) utan speglar det självklara valet eftersom att tekniken har sprungit om DSLR.

För att systemkameran ska ta bättre bilder än mobiltelefonen har tillverkare fokuserat på att ta fram modeller som ger högupplösta knivskarpa bilder samtidigt som de har blixtsnabb autofokus och en effektiv bildstabilisering. Vidare har digitalkameran större fysiskt utrymme att integrera teknik än en mobiltelefon som måste använda ytan till fler användningsområden.

Med stigande kvalitet på mobilkamerorna är det stor risk att även professionella fotografer kommer att följa samma trend som vanliga konsumenter, och snart kan mobiler även här bli det dominerande valet av för fotografering. Ju större fokus blir på programvara istället för fysisk teknik desto större är chansen att mobiltelefonen i framtiden även kommer att dominera professionell fotografering. Hur det blir får framtiden utvisa!