Allt om wifi-samtal

Alba Montheli 2022-08-08

Trots att året är 2022 så finns det tyvärr fortfarande platser där mobiltäckningen inte är så bra som den borde vara. Kanske svajar det i den energisnåla nyproduktionen eller i mötesrummet nere i kontorets källare? Som tur är finns wifi-samtal som gör att du kan prata i telefon och skicka sms överallt där du har tillgång till ett wifi-nät. Nedan går vi igenom vad wifi-samtal egentligen är och hur det fungerar. Vi redogör även för vilka svenska mobiloperatörer som i dagsläget erbjuder stöd för wifi-samtal.

Vad är wifi-samtal?

Samtal över internet är inget nytt fenomen, men tidigare har det krävts tredjeparts-lösningar i form av appar eller speciell mjukvara. För att inte tappa kunder till dessa appar har smartphoneleverantörer nu aktiverat wifi-samtal som en funktion. Tjänsten är gratis och tillgänglig på de flesta iOS- och Androidenheter, och användarupplevelsen liknar alla andra telefonsamtal.

En fördel med wifi-samtal är att det aktiveras automatiskt när du behöver det. Förutsättningarna är dock att din operatör stödjer det, att du aktiverat rätt inställning på din telefon och att du är ansluten till ett wifi-nätverk. Alla samtal och sms som du ringer, tar emot eller skickar via wifi-samtal visas som vanligt i din meddelandeapp och samtalsloggar. Ikonen i meddelandefältet kan ändras till en liten telefonmottagare med en wifi eller VoLTE-ikon (förkortning för Voice over LTE) ovanför, men i övrig bör du inte märka någon skillnad mellan wifi-samtal och vanliga samtal via ditt mobilnät.

Hur fungerar wifi-samtal?

Med wifi-samtal använder din mobiltelefon tillgängligt wifi-nätverk som en förstärkare för att ansluta till ett mobilnät. Det fungerar på samma sätt som andra wifi-aktiverade VoIP-applikationer, exempelvis WhatsApp, Skype eller Facebook Messenger. Det innebär alltså att du har möjlighet att prata i telefon även på platser där radiovågor har svårt att tränga igenom, exempelvis i byggnader av betong. Trots att termen, wifi-samtal, hänvisar specifikt till samtal, så fungerar det även för att skicka och ta emot sms.

Så aktiverar du wifi-samtal på en iPhone

Inställningar -> Mobilnät -> WiFi-samtal -> Wi-Fi-samtal på denna iPhone.

Så aktiverar du wifi-samtal på en Android-telefon

Inställningar -> Anslutning -> WiFi-samtal -> På/Av -> Wi-Fi prioriterat/Mobilnät prioriterat.

Så aktiverar du wifi-samtal på Sony

Inställningar -> Nätverk och Internet -> Mobila nätverk -> Avancerat -> WiFi-samtal -> På/Av-> Wi-Fi prioriterat/Mobilnät prioriterat.

Vilka mobiloperatörer har stöd för wifi-samtal?

Olika mobiloperatörer har olika policy avseende wifi-samtal. En del operatörer stödjer dessutom wifi-samtal på vissa enheter, men inte på andra. Trots att majoriteten av dagens smartphones har stöd för wifi-samtal, behöver det alltså inte innebära att funktionen kan aktiveras. Bor du i Sverige kan du dock vara lugn, samtliga svenska mobiloperatörer, med undantag för Telenors dotterbolag Vimla, har idag stöd för wifi-samtal.