Vimla vs Hallon 2020 - vilken operatör är bäst?

Alba Montheli 2020-02-19

De båda lågprisoperatörerna, Hallon och Vimla, har slagit igenom stort på marknaden de senaste åren. Tjänsterna som operatörerna erbjuder är snarlika, men det finns en del skillnader. Nedan går vi igenom vad som skiljer dem åt så att du ska kunna teckna ett abonnemang med den operatör som passar dig och dina behov bäst.

Hos både Hallon och Vimla ingår fria samtal, sms och mms inom Sverige. Priset påverkas av vilken surfpott du väljer för ditt abonnemang. Du kan spara upp till 100 GB utan tidsbegränsning hos Hallon och upp till 1 år hos Vimla. Vimla ger dig möjligheten att surfa upp till 10 GB inom EU/EES, och Hallon ger upp till 13 GB, beroende på ditt abonnemangs storlek, inom samma region. Surf utanför EU/EES ingår inte hos någon av dem. Ingen av operatörerna har någon bindningstid, uppsägningstid eller dolda avgifter. Varken Hallon eller Vimla gör en kreditkontroll när du tecknar ett abonnemang hos dem vilket innebär att operatörerna även fungerar för dig med en betalningsanmärkning.

Enligt svenska folket är Vimla den bästa mobiloperatören. År 2019 utsågs Vimla nämligen för tredje året i rad till Sveriges bästa mobiloperatör på Telekomgalan. Men sett till kundnöjdhet enligt SKI (2019) ligger Hallon på ungefär samma nivå.

Vimla är ett dotterbolag till Telenor och använder sig av deras mobilnät. På liknande sätt är Hallon ett dotterdolag till Tre och använder sig av deras nät. Det betyder att Vimlas täckning är likvärdig med täckningen som Telenor erbjuder och att Hallons täckning är likvärdig med täckningen som Tre erbjuder. Resultatet i den jämförande studien P3 Connect visar att Telenors mobilnät är bättre än Tres, speciellt på landsbygden. Vimla har således bättre mobiltäckning än Hallon. Båda operatörernas surfhastigheter vid full täckning motsvarar hastigheten hos den nätägande operatören, alltså Tre respektive Telenor.

Hallon och Vimla erbjuder rabatterade abonnemang för studenter och seniorer. Du kan välja mellan fem olika student- och seniorabonnemang med mellan 6 och 100 GB hos båda operatörerna. Priset för de olika surfpottarna är detsamma med undantag för abonnemanget med 50 GB som kostar 249 kr/mån hos Hallon och 270 kr/mån hos Vimla.

Om du är på jakt efter en ny mobil med abonnemang kan du hos Hallon kan skaffa en ny mobil på avbetalning, vilket inte är möjligt hos Vimla. Hallon har inget jättestort utbud av mobiler men är ett av de billigare alternativen för mobil på avbetalning.

Sammanfattningsvis kan vi säga att prisskillnaden mellan de olika operatörerna är näst intill obefintlig, oavsett om du tecknar ett vanligt abonnemang eller ett student/seniorabonnemang. Vimla är ett bättre alternativ för dig som bor på landsbygden, då täckningen inte alltid är så bra där med ett abonnemang hos Hallon. Vill du däremot köpa en telefon i samband med att du tecknar ett abonnemang är Hallon ett bättre alternativ.