Vad ska man tänka på när man köper en begagnad mobil?

Alba Montheli 2020-04-07

Att köpa en begagna mobiltelefon kan vara ett bra alternativ för att spara lite pengar, men det krävs lite mer eftersökande än när du köper en mobil i butik. Nedan ger vi dig tips och råd om vad du bör tänka på för att minska riskerna vid köp av en begagnad mobil.

Mobiltelefontillverkare släpper nya modeller varje år, tyvärr ligger priset ofta runt 10 000 kronor vilket för många känns onödigt dyrt. Någon annans uppgradering kan dock bli din förtjänst. Genom att köpa en begagnad mobil kan du nämligen spara en hel del pengar. Tänk dock på att konsumentlagstiftningen inte gäller vid ett köp mellan privatpersoner, det innebär att du inte har samma rättigheter som när du handlar av ett företag. När du köper något av en privatperson så gäller istället köplagen, som inte är tvingande. Det är därför extra viktigt att du att du tänker en extra gång innan ditt köp.

1. Research för rätt pris och säljare

Trots att priset för en begagnad mobiltelefon generellt är förhållandevis lågt kan priserna skilja sig markant mellan olika andrahandssäljare. Att lägga lite extra tid på att jämföra priser kan därför vara väl investerad tid. Det finns många olika alternativ att välja mellan när man köper begagnat. Du kan exempelvis köpa från en privatperson, en butik, eller från olika hemsidor som Tradera, Swappie, Blocket eller Facebook Marketplace. Var dock alltid noggrann när du väljer säljare. Om du köper från en privatperson från en köp- och sälj sida kan det vara en bra idé att exempelvis titta på betyg från tidigare köpare och ta reda på vad personen har sålt för varor tidigare.

2. Kontrollera äkthet

När du köper en begagnad mobil från en privatperson har du vanligtvis ingen garanti och det är därför viktigt att du kontrollerar telefonens äkthet. Tyvärr finns det bedragare som lägger ut bilder som inte är deras alternativt produktbilder från tillverkarens hemsida. Om du själv åker för att hämta upp telefonen kan du ofta relativt enkelt se om mobilen är äkta eller ej. Om du köper en iPhone kan du titta efter om telefonen är gjord av plast istället för av aluminium, i så fall är den betydligt mycket lättare och är garanterat fake. En annan skillnad är att kameralinsen ofta är mindre än på originalet. En falsk Android är lite svårare att känna igen och det kan därför vara en bra idé att ha med en annan, garanterat äkta, Androidtelefon som du kan jämföra med.

3. Be om kvitto

Det är inte alltid som säljaren har kvar kvittot från sitt köp men om denne har är det ett bra sätt att försäkra dig om att telefonen inte är stulen. Undersök var säljaren har köpt telefonen med hjälp av kvittot och och jämför även telefonen med vad som står specificerat. Om köparen inte har kvar kvittot från det egna köptillfället är det viktigt att du är extra vaksam.

4. Sök på telefonens IMEI-nummer

Idag har alla mobiltelefoner ett IMEI-nummer som används för identifikation. För att ta reda på IMEI-numret knappar du in *#06#. Numret syns då på skärmen och du kan jämföra det med numret som står på baksidan eller på attiraljen som SIM-kortet sitter i. Numret kan du även hitta på kvitto och originalförpackning. Du kan sedan söka på olika sidor, för att se om numret är blockerat eller inte. Om numret är blockerat är risken stor att telefonen är stöldgods.

5. Gå igenom telefonens funktioner

Innan du slår till bör du även kontrollera att telefonen fungerar som den ska. Du kan exempelvis testa telefonens batteritid genom att utföra krävande funktioner som att spela in videos, sätta ljusstyrkan till max och ringa ett samtal på ett par minuter. Kontrollera även att kameran fungerar samt att telefonen inte har några vattenskador. Vidare kan det vara en bra idé att testa laddaruttaget samt att eventuella knappar fungerar som de ska.

6. Avtala om ångerrätt

Om du köper en begagnad mobil från en ansedd butik kan du ofta få öppet köp eller en kort tids garanti. Om du däremot köper från privatperson genom en köp- och säljsajt kan det vara lite mer komplicerat. För att ångerrätt ska gälla måste du och säljaren ha kommit överens om det innan köpet. Många anser att inspektionen skall ske på plats och att köpet därefter är slutgiltigt. Det skadar dock inte att försöka förhandla fram någon form av garanti på telefonen för att du i lugn och ro ska ha möjlighet att testa den hemma.