Simkort

Erik Thorsen 2024-05-03

Har du en fråga om simkort? Här har vi samlat alla vanliga frågor om simkort t.ex. när de behövs, vad de används till och vilka olika typer som finns.

Vad är ett simkort?

Ett simkort (sim står för Subscriber Identity Module) är ett litet elektroniskt chip som används i mobiltelefoner och andra enheter för att spara användarens abonnemangsinformation. Det fungerar som en identifierare för användaren i mobiloperatörens nätverk och möjliggör åtkomst till tjänster som t.ex. sms och mobildata.

Simkortet innehåller säkerhetsdata som personlig identifikationsnummer (pin) och unika identifikationsnummer som IMSI (International Mobile Subscriber Identity). Detta möjliggör autentisering och säker kommunikation mellan användarens enhet och mobilnätverket.

Simkort i olika enheter

Det är inte bara mobiltelefoner som använder sig av simkort, dessa finns i flera andra enheter som använder sig av uppkoppling mot nätet. Här nedan hittar du exempel på enheter som använder sig av simkort.

Enhet Beskrivning

Mobiltelefon

Simkort är främst förknippat med mobiltelefoner, där simkortet gör att du kan ringa och ta emot samtal samt använda mobilnätet. Utan ett simkort kan du bara använda din mobiltelefon för att kommunicera där du har wifi.

Smartklocka

Nya smartklockor använder sig av nätet för att t.ex. kunna ta emot meddelanden direkt i klockan. Om du vill ha uppkoppling mot nätet utan att ha din smartphone i närheten av klockan måste du ha ett abonnemang och simkort.

Surfplatta

Om du vill kunna använda din surfplatta på platser där du inte har tillgång till wifi behöver du ett abonnemang och ett simkort för att få Internetuppkoppling.

Larm

Vissa larm kräver en egen uppkoppling mot nätet för att kunna kommunicera med larmcentraler.

Bil

Nya bilar med appar och andra smarta funktioner använder sig av Internetuppkoppling för att kommunicera med omvärlden.

Mobilt bredband

För att koppla upp dig mot nätet med ett mobilt bredband behöver du ett abonnemang och ett simkort.

Kan man använda en mobil utan simkort?

Ja det går bra, men bara med begränsad funktionalitet. Utan simkort kan du inte ringa och ta emot samtal eller skicka och ta emot sms via vanliga nummer. Med wifi kan du surfa på nätet, ringa och ha videosamtal, samt använda appar som inte är bundna till något telefonnummer. Du kan också ringa nödsamtal i Sverige även om mobilen inte har något simkort.

Olika simkortstorlekar

E-sim har i allt större utsträckning börjat ersätta vanliga simkort, men de flesta enheter har fortfarande stöd för fysiska simkort. Det finns tre olika storlekar på fysiska simkort.

Simkort Information

Standard-sim (Mini-sim)

Detta var den ursprungliga storleken på simkort och användes i äldre mobiltelefoner. Storleket på standard-sim är 25x15 mm.

Micro-sim

Denna simkortstorlek ersatte standardstorleken i början av 2010-tal och har en storlek på 15x12 mm.

Nano-sim

Nano-sim lanserades år 2012 är den vanligaste simkortstorleken i dag och de flesta nya smartphones använder den här storleken (förutom e-sim).

 

Simkortstorlekar

Hur beställer man ett nytt simkort?

För att beställa ett nytt SIM-kort tar du kontakt med din mobiloperatör. Detta kan du göra antingen via mobiloperatörens hemsida, kundtjänst eller via telefon. Du kommer då att bli ombedd att uppge dina personuppgifter och eventuellt andra kontrolluppgifter för verifiering. När detta är klart kommer mobiloperatören att skicka dig ett nytt simkort. Ibland kan det nya simkortet behöva aktiveras - antingen online eller via kundtjänst innan du kan använda det i din mobil.

Hur aktiverar man simkortet?

Att aktivera ett simkort till din mobil är enkelt. Börja med att stänga av mobilen och sätt därefter in simkortet, om du inte har en äldre mobilmodell ska du använda den minsta simkortstorleken, s.k. nanosim.

Starta sedan mobilen och vänta på att iOS eller Android identifierar simkortet. I många fall kommer telefonen automatiskt att försöka ansluta till nätverket. Om detta inte sker, kan du behöva öppna telefonens inställningar, navigera till "Nätverk och internet" eller liknande, och välja alternativet för att manuellt ansluta till ditt mobilnätverk.

I vissa fall kan du behöva ange en pinkod när du först startar mobilen med det nya simkortet. Denna pinkod finns oftast på förpackningen som följde med det nya simkortet. När du har fyllt i pinkoden bör ditt simkort vara aktivt och redo att användas.

Behöver jag ett nytt simkort när jag köper en ny mobil?

Nej det behöver du inte. Du behöver bara ett nytt simkort om det du har nu är av fel storlek för din nya mobil. Sedan år 2012 använder i stort sett alla mobiltelefoner nanosim, vilket gör att om din mobil har stöd för det kan du använda ditt gamla simkort.

Kan man ha flera simkort till ett abonnemang?

Nej, ett abonnemang kan bara ha ett simkort. Däremot kan du dela på ditt abonnemang med fler personer med ett så kallat familjeabonnemang. Om du behöver kunna nås på flera ställen samtidigt med ett telefonnummer kan du antingen välja att koppla ditt nummer vidare under perioder alt. beställa ett abonnemang med telefonväxel.

Kan man behålla numret om man beställer ett nytt simkort?

Ja, det är inga problem. Bara kontakta din mobiloperatör och säg att du vill ha ett nytt simkort till ditt befintliga telefonnummer.

Hur fungerar dubbla simkort?

Med dubbla simkort kan en mobil använda två olika simkort samtidigt, vilket ger användaren möjlighet att ha två telefonnummer eller mobiloperatörer i en och samma mobil. Antingen använder man sig av ett fysiskt simkort och ett e-sim, eller så har mobilen två separata simkortsfack eller ett hybridfack som kan rymma antingen ett sim-kort och ett minneskort eller två SIM-kort. När båda korten är aktiva, kan användaren välja vilket SIM-kort som ska användas för att ringa samtal, skicka SMS, eller använda mobildata. Detta är särskilt användbart för personer som vill separera arbete och privatliv eller använda olika operatörer för bättre täckning eller priser.

E-sim

Ett eSIM (embedded SIM) skiljer sig från ett traditionellt fysiskt SIM-kort genom att det är inbyggt direkt i enheten och inte behöver bytas fysiskt för att ändra operatör eller tjänster.

Vad är skillnaden mellan simkort och e-sim?

Man kan kort säga att ett e-sim är ett digital simkort, vilket ger användaren möjlighet att enkelt växla mellan olika operatörer och abonnemang utan att behöva ett fysiskt simkort. Detta gör e-sim till ett mer flexibelt alternativ, särskilt för enheter som är svåra att regelbundet öppna eller som inte har plats för ett fysisk simkort.

Ett fysiskt simkort är ett litet plastkort som innehåller användarinformation och måste fysiskt installeras i en enhet för att få tillgång till mobilnätet, vilket kan vara mindre praktiskt för användare som t.ex. ofta byter mobiloperatör eller reser internationellt.