Roaming eller data-roaming

2024-06-05

För de flesta svenskar innebär roaming (eller data-roaming) att man kan surfa i utlandet. Rent tekniskt betyder roaming att du kan ansluta till andra mobiloperatörer när din egen inte har täckning. Vanligtvis används detta i utlandet och det kan bli en dyr historia om du inte har undersökt priser. På den här sidan kan du läsa mer om vad roaming är, vad du bör tänka på och hur du gör för att aktivera eller stänga av roaming.

Vad är roaming eller data-roaming?

Roaming gör det möjligt för dig att använda mobildata genom andra mobiloperatörers nätverk när du inte har täckning hos din egen mobiloperatör. Svenskar kommer oftast i kontakt med roaming när de är i utlandet och inte kan använda sin egen mobiloperatör. Med hjälp av roaming kan du fortsätta att använda Internet, e-post och sociala medier även när du är i ett annat land.

Vad händer när man har roaming på?

När du har roaming aktiverat på din mobil och du befinner dig utanför ditt vanliga mobilnätverks täckning, kan din mobil automatiskt ansluta sig till ett annat tillgängligt nätverk. Det här tillåter dig att fortsätta använda mobila data för att surfa på internet, använda appar, skicka e-post och använda andra internetbaserade tjänster, även när du är utomlands eller i ett område där din vanliga operatör inte har täckning.

Det är dock viktigt att komma ihåg att andra villkor gäller för roaming än för vanlig användning av mobildata. För svenskar och andra EU-medborgare skiljer sig villkoren om man är inom eller utanför EU.

Roaming innanför EU

Inom EU måste mobiloperatörer enligt fördrag ha samma eller liknande villkor för sina kunder i andra länder. I Sverige får du generellt lika mycket data som du hade hemma när du befinner dig i ett annat EU-land, med undantag för mobilabonnemang med fri surf. Om du har ett mobilabonnemang med fri surf får du oftast en begränsad mängd data tilldelad under tiden du är i utlandet.

Utanför EU är det dock helt andra villkor som gäller – där kan priser vara väldigt mycket högre än vad du har i Sverige.

Roaming utanför EU

När du är utanför EU är det viktigt att komma ihåg att roaming oftast medför betydligt högre kostnader jämfört med vanlig mobildataanvändning – detta gäller i synnerhet om du besöker platser med sämre teknologisk infrastruktur t.ex. Västra Asien, Karibien eller Afrika.

I Sverige har vissa mobiloperatörer roamingpaket för att minska kostnaderna för sina kunder. Telenor och Tre erbjuder t.ex. roaming utan extra kostnad till flera länder utanför EU. Det är generellt bättre att köpa surfpaket innan du reser än att betala löpande inom landet. Du bör kolla upp vilka villkor och kostnader som gäller för roaming hos din mobiloperatör innan du reser.

Hur ställer man in roaming?

För att stänga av eller sätta på roaming kan du följa instruktionerna nedan.

iPhone

  1. Tryck på inställningar
  2. Välj mobilnät
  3. Tryck på alternativ för mobildata
  4. Välj om Data-roaming ska vara på eller inte

Android

  1. Tryck på inställningar
  2. Välj mobila nätverk
  3. Välj om Data-roaming ska vara på eller inte