Mobilabonnemang i Japan

Alba Montheli 2021-01-14

Om du reser frekvent till Japan eller om du funderar på att flytta dit så kan det vara en bra idé att jämföra mobiloperatörerna på den japanska marknaden innan du väljer att teckna ett abonnemang. Nedan redogör vi för de största mobiloperatörerna i Japan samt jämför den svenska och japanska mobilmarknaden för att du skall kunna fatta det bästa beslutet utifrån dina förutsättningar.

Japan är en ledande aktör inom mobilteknik och det finns många alternativ att välja bland. Innan du tecknar ett abonnemang finns det dock en del saker som du bör tänka över. Till att börja med bör du undersöka om det går att använda japanska sim-kort i din nuvarande mobiltelefon. Kontakta din svenska mobiloperatör för att se över om din mobil är operatörslåst eller inte. Vidare kan det vara en bra idé att fråga din operatör om du har möjlighet att pausa ditt abonnemang under din utlandsvistelse. En del svenska mobiloperatörer har även börjat erbjuda speciella “respass” så att du kan surfa som vanligt i Japan. Detta alternativ är exempelvis användbart om du åker till Japan för att studera under en kortare period.

För att teckna ett abonnemang i Japan behöver du ett japansk ID (Zairy?-kort), pass och ett japanskt bankkonto. Att skaffa ett abonnemang i Japan är således inte att rekommendera om du inte planerar att stanna under en längre tid, eftersom det kräver en del jobb. Vi rekommenderar istället att du skaffar ett SIM-kort med data på, ett så kallat pocket wifi. Dessa SIM-kort bokas med fördel innan din resa för att du sedan skall kunna hämta ut det på flygplatsen när du anländer. Priset varierar mellan 3000-6000 yen per månad beroende på hur mycket data du vill ha. Om du däremot planerar att stanna i Japan är ett mobilabonnemang definitivt att föredra då det ger dig fler valmöjligheter och funktioner samtidigt som det blir billigare på längre sikt.

De största japanska mobiloperatörerna är NTT DoCoMO, au by KDDI, SoftBank (tidigare Vodafone) och Rakuten Mobile. NTT DoCoMO erbjuder de mest prisvärda abonnemangen av de större mobiloperatörerna och har i dagsläget ca 40% av abonnenterna i landet som kunder. Utöver de fyra stora mobiloperatörerna finns det också flera mindre mobiloperatörer som tillhandahåller enkla och billiga mobilabonnemang. Dessa mobiloperatörer använder sig vanligtvis av något av de fyra stora mobiloperatörernas nätverk. Vilken mobiloperatör samt abonnemang som passar dig bäst beror på hur mycket du surfar, ringer och smsar inom Japan, Sverige och övriga delar av världen. Innan du bestämmer dig är det således viktigt att du ser över dina mobilvanor.

Priserna på den Japanska mobilmarknaden är snarlika de som erbjuds på den svenska marknaden. Generellt kan man säga att SoftBank är det bästa alternativet för dig som skall stanna en längre tid i landet. SoftBank är nämligen den enda japanska mobiloperatören som erbjuder förbetalda mobiltelefoner och det enda du behöver ha med dig är ditt pass. Priset
för de förbetalda mobiltelefonerna varierar mellan 4000-7000 yen per månad beroende på modell och servicealternativ. Med en förbetald SoftBank mobil kan du ringa och smsa gratis till andra SoftBank-mobiltelefoner, tänk dock på att det kan bli dyrt att ringa till andra mobiltelefoner.