Mobilabonnemang i Danmark

Alba Montheli 2020-07-08

Om du frekvent reser till vårt grannland Danmark, eller om du funderar på att flytta dit, kan det vara en god idé att jämföra mobiloperatörerna på den danska marknaden innan du väljer att teckna ett abonnemang. Nedan redogör vi för de största mobiloperatörerna i Danmark samt jämför den svenska och danska mobilmarknaden.

I dagsläget finns det fyra mobiloperatörer med egna mobilnät i Danmark, dessa är: Tre, Telia, Telenor och TDC Mobil. Resterande mobiloperatörer i Danmark använder sig således av något av dessa mobilnät. Vilken mobiloperatör som är bäst för dig är beroende av dina mobilvanor och behov. Om bra täckning är viktigast för dig bör du välja TDC Mobil, eller någon av operatörerna som använder sig av deras mobilnät (Fullrate, YouSee Mobil, Telmore eller Stofa Mobil). Under de tre senaste åren har danska teknologiska institutet nämligen utsett TDC Mobil till Danmarks bästa nätverk när det gäller röst- och datatäckning. Telia och Telenor delar 3G- och 4G-signaler vilket innebär att datatillgången dem emellan är identisk. Dock har de båda fortfarande sina egna 2G-nätverk vilket betyder att täckningen kan skilja sig åt mellan operatörerna om du befinner dig i områden där det inte finns speciellt bra datatillgång. Telia och Telenor är vanligtvis tvåa och trea på listan över telekommunikationsföretag med bäst nätverk. På fjärde plats hittar vi mobiloperatören Tre. Vidare visar tester och recensioner att de mest populära mobilabonnemangen på marknaden finns hos mobiloperatörerna Oister, Fastnet, Telmore och Hallo. Högst upp på topplistorna hittar vi ett mobilabonnemang från Oister där du får 500 GB för 149 danska kronor i månaden.

Priserna på den danska marknaden är snarlika de som erbjuds på den svenska marknaden. För “normalanvändaren” är priset nästintill identiskt medan svenska mobiloperatörer är lite billigare än vad de danska är för dem som använder telefonen mer sällan. En skillnad mellan den svenska och danska marknaden är att den danska marknaden erbjuder betydligt fler mobilabonnemang med fri surf till förhållandevis låga priser. Mobiloperatören Oister, som använder sig av Tres mobilnät, erbjuder exempelvis ett mobilabonnemang med fri surf för ca 200 kronor i månaden. Även Telia erbjuder ett konkurrenskraftigt mobilabonnemang med fri surf för ca 350 svenska kronor i månaden.

Slutligen, Danmark ingår i EU vilket innebär att du ofta ringer, smsar och surfar för samma pris som hemma i Sverige om du väljer att ha kvar ditt svenska mobilabonnemang. Detsamma gäller om du har ett dansk mobilabonnemang och vistas i Sverige. Var dock noga med se efter vad som gäller för just ditt abonnemang då det kan finnas undantag.