Hur du gör för att spara surf på mobilen

Alba Montheli 2020-09-08

Nya uppdateringar, appar och videos som spelas upp automatiskt kan dra stora mängder mobildata. Din telefon använder dessutom många olika program utan att du kanske själv är medveten om det. Innebär detta att du måste teckna ett abonnemang med obegränsad surf? Inte nödvändigtvis! Nedan ger vi konkreta tips på hur du kan minimera din förbrukning samtidigt som du får ut som mycket som möjligt av olika appar.

Strunta i videoklippen

Åtminstone när du inte är ansluten till ett Wi-fi nätverk. Att ladda ner och titta på videoklipp från exempelvis Youtube, Facebook och Instagram drar snabbt stora mängder mobildata. Videouppspelning utan wi-fi anslutning är således ingen bra idé om du inte har ett mobilabonnemang med obegränsad, eller åtminstone stora mängder, data.

Blockera automatisk uppspelning av videoklipp

Som nämns ovan drar det mycket mobildata att titta på videoklipp och de senaste åren har appar som Instagram och Facebook uppdaterats till att spela upp videoklipp automatiskt. Uppdateringen kan lätt leda till att din förbetalda surfmäng snabbt tar slut och att du således måste fylla på för att kunna surfa vidare. Men oroa dig inte, du kan enkelt blockera den automatiska uppspelningen av videoklipp i de olika apparna. Detta gör du genom att gå in på respektive apps inställningar och bocka ur automatisk uppspelning av videoklipp.

Ladda ner istället för att streama

Att streama musik via appar som exempelvis Spotify och Soundcloud drar stora mängder data. Se därför till att ladda ner dina favoritlistor när du är ansluten till ett Wi-fi nätverk istället för att streama på mobildatan.

Stäng av automatiska uppdateringar av appar

Att uppdatera olika appar drar en hel del mobildata. En bra idé är därför att stänga av den automatiska uppdateringen, alternativt att välja att endast uppdatera appar när du har tillgång till Wi-fi. Så här gör du:

Iphone: Gå in på inställningar → Itunes och App Store → Klicka ur “Använd mobildata”.

Android: Öppna Google play (där du laddar ner appar) → Klicka på de tre strecken uppe till vänster → Välj inställningar → Klicka på uppdatera appar automatiskt och välj antingen endast vid Wi-fi eller att inte uppdatera automatiskt.

Stäng av mobildata för de appar du inte använder

Att slösa mobildata på appar som du sällan använder är onödigt. Kontrollera därför vilka appar som drar mycket internet och stäng sedan av mobildata för de appar som du sällan använder. Så här gör du:

Iphone: Gå in på inställningar → Välj mobilnät och nollställ statistiken för att se vilka appar som drar mest surf under en vecka → Stäng av mobildatan för de appar de appar som du sällan använder.

Android: Gå in på inställningar → Välj dataanvändning → Klicka på respektive app och välj alternativet begränsa bakgrundsdata.