Fast telefoni via mobilnätet

Erik Thorsen 2024-03-25

Vill du behålla ditt gamla fasta telefonnummer men är trött på de dyra avgifterna? Ett alternativ till att ha en fast telefonanslutning är att skaffa fast telefoni via mobilnätet, på så vis kan du behålla telefonnumret till din fasta telefon och få samtalen till mobilen istället. Detta är oftast en mycket billigare lösning än att betala för fast telefoni via vägguttaget.

Det är inte alla mobiloperatörer som erbjuder denna tjänst men hos dem som gör det så kostar den några hundralappar i månaden.

Hur fungerar fast telefoni via mobilnätet?

Det korta svaret är att du kan behålla ditt gamla fasta telefonnummer men ha numret kopplat till en mobiltelefon istället för via en telefonledning. När du beställer fast telefoni via mobilnätet kommer du inte länge att använda telefonjacket – utan alla samtal går istället via mobilmaster. Det finns därefter två olika lösningar för detta.

  1. Du väljer att koppla ditt fasta nummer till en mobiltelefon. Med mobiltelefonen kan du därefter ringa och ta emot samtal som vanligt. Fördelen med detta alternativ är att du kan ta emot samtal till ditt hemnummer oavsett var du är, t.ex. i sommarstugan eller i båten.
  2. Du kan ha en traditionell hemtelefon i ditt hem som använder sig av ett sim-kort. På så vis får du tillgång till fast telefoni precis som vanligt med en telefon i hemmet – men telefonen är ansluten till mobilnätet istället för telefonjacket.

Efter att du har gjort bytet från telefonjacket till mobilnätet blir förändringen inte särskilt stor. Du kan ringa och ta emot samtal precis som innan, men via din mobiltelefon eller en ny telefon i hemmet. För att få fast telefoni via mobilnätet kontaktar du en mobiloperatör som erbjuder detta och ber dem koppla ditt fasta nummer till ett simkort.

Mobiloperatörer som erbjuder fast telefoni via mobilnätet

Här nedan hittar du de mobiloperatörer som i dagsläget erbjuder tjänsten fast telefoni via mobilnätet.

Tre

Med Tre kan du beställa abonnemanget 3Hemtelefon för att koppla ditt hemnummer till din mobiltelefon. Hos Tre kan du bara ta emot samtal till det fasta numret, inte ringa från det.

Telenor

Mobiloperatören Telenor erbjuder en hemtelefoni-lösning via mobilnätet där du får ett sim-kort som innehåller ditt fasta nummer. Detta sim-kort kan du därefter använda i antingen en vanlig mobiltelefon eller en telefon som ser ut som en vanlig hemtelefon.

Telia

Även Telia erbjuder fast telefoni via mobilnätet via en hemtelefoni-lösning. Hos Telia får du också ett sim-kort kopplat till ditt fasta nummer, som du därefter kan använda för att ringa och ta emot samtal från det fasta numret. Telia erbjuder i dagsläget också nya kunder en hemtelefon som har stöd för simkort om du tecknar ett abonnemang hos dem.

Fibio

Mobiloperatören Fibio har lanserat en lågprislösning för fast telefoni via mobilnätet som heter HVM liten. Med HVM liten betalar du en lägre månadskostnad och därefter ett minutpris för samtal. Fibio erbjuder även en fastprislösning där du för en högre månadskostnad ringer gratis.