Allt om 5g

Alba Montheli 2020-08-02

5G beskrivs som nästa generations mobilnät och G:et i 5G betyder just generation. Men vad är det egentligen som är så speciellt med 5G? Hur kommer det att påverka vår vardag och är det sant att 5G kan vara farligt för vår hälsa? Det och mycket mer svarar vi på nedan!

I Sverige har tidigare erfarenhet av 1G, 2G, 3G och är nu inne på det vi kallar 4G. Resultatet av innovativt tänkande och flera olika tekniska avancemang har nu resulterat i 5G som innebär att hastigheten på surf, täckning och allt annat vi använder dagens mobilnät till förbättrats avsevärt. 4G klarade vid lanseringen av att leverera 100 megabit/sekund till mobila enheter, med en svarstid på 50 millisekunder. Till en början kommer hastigheterna för 5G att vara som detsamma, och så klart variera utifrån vart man befinner sig, men när 5G är helt implementerat förväntas man att komma upp i hastigheter på 10-20 gigabit/sekund, med ultra-långa svarstider. Det är dock viktigt att poängtera att detta är ett teoretiskt maximum när det kommer till hastighet. Den gemene användaren kommer troligen få uppleva hastigheter som rör sig runt 100 megabit/sekund, vilket fortfarande är betydligt snabbare än vad LTE-nätverk är idag.

Hastigheterna som 5G möjliggör möter behoven avseende våra förändrade surfmönster och att vi använder våra mobiler till saker som ställer höga krav på näten, som till att streama film eller ringa videosamtal. När exempelvis klockor, bilar, apparater, mobil AR och VR behöver använda stora mängder data så är det dock inte bara en högre hastighet på internet som vi behöver, utan det krävs också en kortare fördröjning (latency). Med 5G kommer denna fördröjning att minskas till så lite som en millisekund. Det innebär exempelvis att tiden det tar från det att du trycker på play på ett hd-klipp på nätet, till att det faktiskt börjar spelas upp, ska gå betydligt snabbare med 5G.

Att vi kommer att kunna streama filmer i 4k och att fördröjningen minskas avsevärt är självklart trevliga fördelar med 5G, men det är inte därför 5G har skapats. Internet of things (IoT), är ett sätt att koppla samman olika enheter med internet och på så sätt göra dem “smartare”. Genom IoT sägs vi kunna få kylskåp som berättar för oss när mjölken tagit slut och självkörande bilar. För att kunna hantera all den data som kommer att krävas när fler enheter ständigt behöver skicka och ta emot information krävs det ett väldigt robust mobilt nätverk, vilket är den mest uppenbara orsaken till att 5G har utarbetats.

Det har länge spekulerats kring om telefoner skulle kunna vara vara skadlig för hälsan genom att strålningen som telefonen avger och din Wi-Fi-anslutning skulle vara cancerframkallande. Oron har tagit ny fart och blossat upp i och med 5G och dess användning av en högre frekvens. Forskning visar dock att detta inte är något som vi behöver vara oroliga för då det krävs en betydligt högre frekvens för att det skulle vara skadligt. I dagsläget finns det alltså inga vetenskapliga bevis för att 5G skulle vara farligt för människor, djur eller natur (Källa: Strålskyddsmyndigheten).

5G började testas redan 2016 och har således funnits ett tag på test-stadiet. För att 5G ska fungera för en konsument krävs en telefon, ett abonnemang och ett nät som stödjer 5G. En viktig komponent i implementeringen är att de nya 5G-frekvenserna ska tilldelas av myndigheterna, vilket förväntas ske i oktober 2020. Samtliga mobiloperatörer som äger egna nät i Sverige har mobiler som är redo för 5G i sitt sortiment och förväntas lansera de första tjänsterna i slutet av 2020.