Skillnad mellan iPhone 5, 5s och 5c

Erik Thorsen 2013-10-18

Den 25 oktober kommer Apple lansera de nya modellerna Iphone 5s och 5c i Sverige. Om lanseringen följer samma mönster som för tidigare modeller är det stor sannolikhet att det denna dag kommer vara en lång kö utanför auktoriserade Apple-butiker. Men hur stor är egentligen skillnaden mellan de nya modellerna och iPhone 5?

iPhone 5c är i det närmaste identisk till iPhone 5 när det kommer till prestanda och funktionalitet. Till skillnad från iPhone 5 kommer iPhone 5c lanseras i en 16gb- och en 32gb-version och inte i en 64gb-version. iPhone 5c har fått ett bättre batteri än iPhone 5 som lovar bättre batteritid, samt lanseras med ett plasthölje där man som kund kan välja mellan de olika färgerna: blå, röd, gul, grön och vit. Den största skillnaden är priset där Apple har gått ut med att iPhone 5c ska vara billigare än iPhone 5.

iPhone 5s har tillskillnad från iPhone 5 och 5c en inbyggd fingeravtrycksläsare istället för en hemknapp. Denna funktion gör det enklare att identifiera användare av telefonen som Apple menar ska ge ökad och mer enkel säkerhet. Fingeravtrycksläsaren används t.ex. för att identifiera ägaren av mobiltelefonen vid upplåsning av telefonen samt vid köp från iTunes. iPhone 5s lanseras också med en ny motion co-processors om ger appar på telefonen möjlighet att läsa av detaljerad information om hur telefonen används, t.ex. om mobiltelefonanvändaren står upp eller sitter ner. Detta hoppas Apple ska öppna upp för nya typer av appar.

Chiptekniken och tillhörande processor uppgraderats på iPhone 5s med den nya A7-tekniken som ämnar ge användaren en bättre telefonupplevelse. Bland de tester som har gjorts så är hastighetsövertaget från iPhone 5s jämfört med iPhone 5 och 5c i dagsläget ganska försumbar gällande prestanda när det kommer till appar. iPhone 5s visar dock på överlägsenhet i olika typer av benchmarks vilket skulle kunna tyda på att den är anpassad för vad som komma skall, dvs. programvara som kräver mer av telefonen. I vissa benchmarks visar iPhone 5s upp en prestanda som är jämförbar med kompakta laptops, vilket är anmärkningsvärt och lovar för betydligt fler användningsområden för telefonen i framtiden.

Med den nya iPhone 5S har Apple förbättrat tekniken för hur bilder tas med kameran vilket de lovar ska ge bätre bilder. Bland annat så använder de sig av en teknik där man tar många bilder samtidigt och sedan sammanfogar de bästa delarna av bilderna till en slutgiltig. Det går också rykten om att kameran nu tar bättre hänsyn till miljön när man tar en bild vilket leder till bättre färgbalans i bilderna i förhållande till ljus. Den nya tekniken ska också anpassa bilder som tas i mörkare förhållanden till att bli mer detaljrika. På den här sidan har ett bildtest gjorts med de olika telefonerna där man kan se skillnader i bildförhållanden.