Skillnad mellan iPhone 6 och iPhone 6 Plus

Erik Thorsen 2014-10-08

Den stora nyheten sensommaren år 2014 på mobilmarknaden var Apples lansering av sina två nya modeller iPhone 6 och iPhone 6 Plus. Men hur stor är egentligen skillnaden mellan de olika telefonerna? De två modellerna har mycket gemensamt sett till den tekniska specifikationen gällande t.ex. processor, minneskapacitet och kamerakapacitet men skiljer sig på några nyckelfaktorer. 

Den största och mest utmärkande skillnaden mellan de två modellerna är att iPhone 6 Plus är mycket större och klassas som en så kallad phablet (phone-tablet). iPhone 6 Plus har en 5,5 tums skärm och är 15,8 cm lång, 7,8 cm bred, samt har ett djup på 0,71 cm. iPhone 6 å andra sidan har en 4,7 tums skärm och är 13,8 cm lång, 6,7 cm bred, samt har ett djup på 0,69 cm. Storleksskillnaden mellan de två modellerna kan verka liten sett till måtten, men tillsammans gör de mycket för helhetsintrycket och känslan – och om man ser till volym är iPhone 6 Plus nästan 30 % större än iPhone 6. 

En annan stor skillnad mellan iPhone 6 Plus och iPhone 6 är skärmen på de olika modellerna. iPhone 6 Plus har en Full HD-skärm med upplösningen 1920x1080 pixlar, medan iPhone 6 har en Retina HD-skärm med upplösningen 1334x750 pixlar. Många experter inom området spekulerar i att framtida appar kan komma att dra nytta av upplösningen för att skapa appar specialanpassade för större skärmar. Men i dagsläget så är den större skärmen och högre upplösningen främst användbar vid filmtittande och surf.

Till iPhone 6 Plus följer det också med ett större batteri som ger en större mängd batteritimmar än vad iPhone 6 har. iPhone 6 Plus batteri klarar 24h samtalstid eller upp till 16 dagars standby, vilket kan jämföras med iPhone 6 som endast klarar 14h samtalstid eller upp till 10 dagars standby. För batteritid är det således en stor skillnad mellan de två modellerna.

För de användare som tar många bilder med sin telefon så har iPhone 6 Plus utrustats med en optisk bildstabilisator. Detta gör att bilder som tas med iPhone 6 Plus på ett mycket enklare sätt blir skarpa. Det är dock skilda meningar gällande hur effektiv den optiska bildstabilisatorn är jämfört med den digitala som finns på iPhone 6. Vissa menar att skillnaden är försumbar.  I filmklippet här nedan så testas de två olika modellernas kameror i olika rörelselägen.

Sist så har iPhone 6 Plus utrustats med specialanpassningar i iOS 8 för sin storlek, rörande t.ex. tangentbordet och skärmlägen. För en jämförelse mellan tekniska specifikationer, gå in på Apples egna jämförelsesida.