Ringa till utlandet 2021 - vilka är billigast?

Alba Montheli 2021-04-21

Idag erbjuder många mobiloperatörer abonnemang där det ingår fria samtal inom Sverige. Att ringa till utlandet kan dock kosta en hel del, och priserna kan skilja sig kraftig åt mellan olika operatörer. Du som ringer mycket till utlandet bör därför välja en mobiloperatör som erbjuder abonnemang som är anpassade för utlandssamtal. Nedan går vi igenom vilka alternativ som är de bästa för dig som vill ringa billigt till utlandet.

Den 15 juni 2017 trädde EU-initiativet “Roam Like At Home” i kraft. Det innebär att roamingleverantörer inom EU inte får debitera sina kunder några extra avgifter utöver det nationella slutkundspriset för samtal, sms och surf när de nyttjas inom EU. Samma priser som i Sverige gäller därför när du befinner dig i ett annat EU/EES-land. Vilket abonnemang som är bäst för dig som ringer många utlandssamtal utanför EU/EES är dock beroende av ett flertal faktorer. Kostnaden för att ringa till utlandet beror dels på vilken mobiloperatör/mobilabonnemang du har och dels på vilket land du ringer till. Du som ringer mycket till utlandet bör därför jämföra olika mobiloperatörers utlandsprislista innan du tecknar ett mobilabonnemang.

Hallon är den mobiloperatör som i nuläget erbjuder de allra lägsta priserna för utlandssamtal till en majoritet av världens länder. Med ett abonnemang hos Hallon slipper du dessutom öppningsavgift och du skickar gratis sms till världens alla länder. Minutpriset skiljer sig beroende på vart du ringer. För att se aktuella priser för varje land kan du titta på Hallons sida för utlandspriser.

Vimla har inte heller någon startavgift på utlandssamtal och priset per minut är generellt lågt till världens olika länder. Att ringa till Australien från Sverige kostar 1kr/min vilket kan jämföras med Telias pris på 17kr/minuten. På Vimlas hemsida kan du hitta information om samtliga utlandspriser. För att kunna använda ditt Vimla-abonnemang utomlands eller till internationella samtal så behöver du aktivera tjänsten utlands- och betalsamtal på “Mitt Vimla”.

Ytterligare en mobiloperatör som erbjuder utlandssamtal utan öppningsavgift är Chili mobil. Minutpriset varierar från 2,47 kr/min till 20 kr/min beroende på vilket land du ringer till. Ta en titt på Chili Mobils hemsida för att se vilka priser som gäller för att ringa till olika länder. En annan mobiloperatör som erbjuder relativt bra priser för utlandssamtal är Penny. Även här varierar minutpriserna för utlandssamtal beroende på till vilket land du ringer, men öppningsavgiften på 0,95 kr är konstant.

Mobiloperatören Comviq erbjuder generellt låga priser för utlandssamtal. Om du köper något av deras större abonnemang eller kontantkort ingår dessutom upp till 500 fria samtalsminuter för utlandssamtal varje månad. Comviq erbjuder även ett abonnemang anpassat specifikt för dig som ringer mycket till utlandet. Med abonnemanget Comviq Combo har du utöver fria samtal inom Sverige även upp till 1000 fria samtalsminuter i 41 länder utanför EU, exempelvis Australien, USA och Finland. Du kan även ringa i upp till 100 minuter per månad till 64 andra länder utanför EU, exempelvis Brasilien, Costa Rica och Mexico. På Comviqs hemsida finns kompletta listor för vad som gäller för respektive länder.

Med ett abonnemang hos mobiloperatören TRE och tilläggstjänsten 3Global får du upp till 98% lägre minutpriser till över 100 länder samt 300 gratis-sms till utlandet. PÅ TREs hemsida kan du läsa mer om vilka länder som är inkluderade i tilläggstjänsten samt vad ordinarie minutpris är till olika länder runt om i världen. Om du tecknar ett abonnemang hos mobiloperatören Fello får du obegränsat med sms och mms från Sverige till hela världen. Ringer du däremot från Sverige till ett land utanför EU så betalar du en öppningsavgift och en minuttaxa för samtalet.

Ett annat alternativ för dig som ringer mycket till utlandet är att ringa med appar. Halebop lanserade år 2017 appen Locall där du kan ringa billiga internationella samtal. En fördel med appen är att den som tar emot samtalet inte behöver ha tillgång till internet. Det innebär att du kan ringa vem som helst, när som helst. Andra appar som du kan använda för att ringa till utlandet är exempelvis WhatsApp, Skype, Zoom och Viber. Pristabell för utlandssamtal med olika mobiloperatörer.

Billigast mobiloperatör att ringa till utlandet (per land)

I tabellen nedan finns den mobiloperatör som är billigast att ringa till respektive land (senast kollad 21 april 2021).

Land Billigast mobiloperatör
Syrien Hallon (0,69 kr / min, ingen öppningsavgift)
Irak Hallon (0,65 kr / min, ingen öppningsavgift)
Finland Hallon (0,70 kr / min, ingen öppningsavgift)
Polen Hallon (0,09 kr / min, ingen öppningsavgift)
Iran Comviq (1,65 kr / min, 0,95 kr i öppningsavgift)
Somalia Hallon (2,95 kr / min, ingen öppningsavgift)
Afghanistan Hallon (1,43 kr / min, ingen öppningsavgift)
Bosnien & Hercegovina Hallon (0,96 kr / min, ingen öppningsavgift)
Turkiet Hallon (0,24 kr / min, ingen öppningsavgift)
Tyskland Comviq (0,19 kr / min, 0,95 kr i öppningsavgift)
Eritrea Hallon (2,10 kr / min, ingen öppningsavgift)
Thailand Hallon (0,45 kr / min, ingen öppningsavgift)
Indien Hallon (0,15 kr / min, ingen öppningsavgift)
Norge Hallon (0,20 kr / min, ingen öppningsavgift)