Mobiltelefon för äldre och/eller hörselskadade

Erik Thorsen 2013-11-05

Något som är förhållandevis nytt på mobiltelefonmarknaden är mobiltelefoner anpassade för hörselskadade. Jag har egen erfarenhet av hur besvärligt det kan vara att prata med någon som är hörselskadad då min morfar är gravt hörselskadad och hör nästan inget utan hörapparat. Hans hörselproblem gör att han har svårt att urskilja ljud i vissa frekvensomfång vilket gör att hans förmåga att höra skiljer sig i samtal från person till person, hans hörselproblem rör främst de frekvensomfång som män talar inom. I slutet av förra sommaren bestämde vi oss för att testa att köpa en mobiltelefon anpassade för hörselskadade för att se om det kunde hjälpa, och det verkar faktiskt som att det har blivit bättre. Mobiltelefonen som vi köpte honom var en vikbar mobiltelefon från Doro med extra högt ljud och möjlighet att koppla telefonen till en hörsnäcka.

Doro är en mobiltelefontillverkare som har nischat sig mot äldre användare med modeller som är anpassade efter deras behov. De allra flesta modellerna från Doros är utrustade med högtalarteknik som kan spela upp mycket högre ljud än andra konkurrerande modeller och de flesta modellerna går det också att koppla in hörapparat och hörslinga. Doro själva anger att de flesta av deras mobiltelefoner är hörapparats-klassificerade M3/T3 eller högre. M eller T i klassificeringen indikerar kategorisering för akustisk eller induktiv teknik för ljudförstärkning, där akustisk innebär att man höjer ljudstyrkan för alla ljud som mottas i högtalaren medan induktiv teknik enbart förstärker ljud från vissa källor anpassade till tekniken. En M3- eller T3-klassificering innebär att mobilen uppfyller alla krav för ANSI-standarden gällande kompatibilitet för hörapparater.

Vidare så har de allra flesta modeller från Doro extra tydliga knappar som ska underlätta för hörselskadade. Det finns också möjlighet att stänga av funktionalitet på telefonen som inte används, för att underlätta om man vill förenkla användandet av telefonen. Vissa modeller från Doro har också konstruerats för att vara extra stöttåliga vilket passar de som behöver mer slitstarka mobiltelefoner.