Mobiloperatörer med e-sim

Alba Montheli 2019-09-02

E-sim är en förkortning av embedded sim och fungerar till stor del som det fysiska plastkort som du har i mobilen. Den stora skillnaden är att information som tidigare sparats på det fysiska kortet istället lagras i ett chip direkt i enheten. Informationen om ditt abonnemang är därmed inte knutet till ett kort utan kan skickas trådlöst direkt till exempelvis din mobil, dator eller smart-klocka

Vilka fördelar finns med att använda E-sim?

Det finns flera fördelar med att använda e-sim som gör det enklare och smidigare för dig som kund. Ett e-sim kan programmeras på distans och behöver inte skickas i ett kuvert till dig, vilket sparar tid. E-sim går naturligtvis inte heller att tappa bort och du slipper småpill när du byter mobil eller abonnemang. E-sim tar ingen extra plats vilket ger möjlighet till att koppla upp mindre enheter som inte har plats för ett vanligt sim-kort i plast.

Ytterligare en fördel med e-sim är att du kan ha flera abonnemang i samma telefon. Det innebär exempelvis att du kan ha ditt arbetsnummer och ditt privata nummer i samma mobil. Med ett enkelt knapptryck kan du välja från vilket nummer du skall ringa, skicka SMS eller surfa. Du kan även använda samma nummer på olika enheter vilket innebär att du exempelvis kan dela surf mellan din mobil och surfplatta.

E-sim hos svenska mobiloperatörer

Telia var den första nordiska operatören att ge stöd för e-sim. Tjänsten finns till iPhone XR, XS och XS Max. Som mobilkund hos Telia kan du även skaffa e-sim till din Apple Watch alternativt din Samsung Galaxy Watch vilket innebär att du kan ringa, skicka meddelanden eller logga hälsodata från klockan utan att vara i närheten av din mobil. E-sim från Telias systeroperatör Halebop kan beställas på deras hemsida via support-chatten.

Hos Telenor kan du smidigt byta ut ditt vanliga sim-kort i mobilen eller surfplattan mot ett e-sim. Tjänster erbjuds till alla enheter som har stöd för e-sim, exempelvis iPhone XS, Apple Watch och iPad Pro/Air/Mini.

Tre lanserade e-sim i slutet av 2018 i samband med Apples iOS-uppdatering 12.1. Idag erbjuder Tre e-sim med iPhone XR, XS och XS Max samt till de senaste iPad Pro, iPad Air och iPad Mini modellerna. I dagsläget stödjer Tres systeroperatör Hallon inte e-sim.

Du som är, eller vill bli, kund hos Tele2 kan skaffa e-sim helt kostnadsfritt. I dagsläget är det dock enbart iPhone XR, XS och XS Max i Tele2s mobilsortiment som stödjer e-sim. Tele2s systeroperatör Comviq erbjuder inte e-sim men arbetar med att leverera tjänsten.