Hur du byter mobiloperatör men behåller numret

Alba Montheli Uppdaterad 2024-02-23

Funderar du på att byta mobiloperatör och vill behålla ditt gamla telefonnummer? Oavsett anledning till byte av operatör håller nog de flesta med om att det kan vara svårt och krångligt att lära sig ett nytt telefonnummer. Därför erbjuder de flesta mobiloperatörer dig möjlighet att behålla ditt gamla telefonnummer vid byte av operatör.

I den här artikeln hittar du information om hur du ska gå till väga för att behålla ditt gamla telefonnummer när du byter till en annan mobiloperatör, oavsett om du har kvar bindningstid eller inte. Först hittar allmänt vad du ska tänka på sedan finns information om vad som gäller för olika mobiloperatörer.

Vad ska man tänka på när man byter mobiloperatör?

I Sverige gäller mobil nummerportabilitet vilket innebär att du enligt lag har rätt att byta mobiloperatör och samtidigt behålla ditt nummer. Mobiloperatörer är skyldiga att utan kostnad för kunden lämna ifrån sig mobilnummer när en kund vill byta operatör. Det finns dock inget lagkrav på att en mobiloperatör måste ta emot ett nummer, men de flesta mobiloperatörer erbjuder det. I regel ska du kontakta din nya mobiloperatör om att du vill göra ett byte – den nya operatören tar därefter kontakt med din gamla och genomför bytet.

Bindnings- och uppsägningstid

Även om du enligt lag har rätt att byta till en annan mobiloperatör och behålla ditt nummer kan du ha bindnings- eller uppsägningstid i ditt avtal vilket gör att du hos vissa mobiloperatörer inte kan byta abonnemang hur du vill. Det är också viktigt att notera att det är skillnad på bindningstid och uppsägningstid.

Bindningstid är den minsta period som avtalet löper, och du kan inte säga upp avtalet under denna period. Ibland erbjuder mobiloperatörer ett lägre pris i utbyte mot att kunder binder upp sig under en längre period.

Uppsägningstid är den tid som avtalet fortsätter att löpa efter att du har sagt upp ditt mobilabonnemang. De flesta lågprisoperatörer har ingen uppsägningstid men bland de större brukar den vara 1 till 3 månader.

Det här gäller för olika mobiloperatörer

Här nedan finns information om de mest populära mobiloperatörerna Hallon, Fello, Comviq, Vimla och Halebop.

Hallon

Hos Hallon kan du enkelt flytta över ditt telefonnummer. I samband med att du tecknar ett abonnemang på deras hemsida fyller du i det telefonnummer som du vill flytta över. Då tar det 1–3 dagar för telefonnumret att flyttas över och under tiden får du ett tillfälligt nummer så att du samtidigt som du väntar, har möjlighet att använda ditt abonnemang. För att du ska kunna flytta över ditt gamla telefonnummer till Hallon ska telefonnumret ska vara registrerat i ditt namn och personnummer. Det gäller även om du har ett kontantkort. Du kan inte flytta över ditt telefonnummer så länge du har bindningstid kvar hos din tidigare operatör.

Hallon har ingen uppsägningstid och har du endast tecknat ett abonnemang har de inte heller någon bindningstid. Har du däremot beställt ett abonnemang med en mobiltelefon har du en avbetalningsplan där du själv valt hur länge du vill delbetala (oftast 36 månader).

Fello

Om du vill byta mobiloperatör till Fello behöver du bara välja att flytta ditt nuvarande nummer när du gör en beställning. När du har beställt kommer du att få ett sms från Fello där du bekräftar att du vill flytta ditt nummer till ditt nya mobilabonnemang.

Med Fello har du varken bindnings- eller uppsägningstid så om du inte är nöjd med abonnemanget kan du när som helst flytta över det till en annan mobiloperatör.

Comviq

För att teckna ett abonnemang hos Comviq besöker du deras hemsida. Där kan du välja om du vill ha ett nytt telefonnummer eller om du vill behålla ditt gamla nummer. Väljer du att behålla ditt gamla nummer kommer du att få en säkerhetskod skickat till det angivna numret via sms. Har du flyttat till Comviq från en annan operatör aktiveras ditt nya SIM-kort och telefonnummer först efter 17 dagar. Loggar du däremot in på ditt konto kan du välja att aktivera det direkt.

Comviq har varken uppsägningstid eller bindningstid, under förutsättningen att du endast har tecknat ett abonnemang. Om du har tecknat ett abonnemang och samtidigt köpt en mobiltelefon med avbetalningsplan, har du en bindningstid på 36 månader. Därefter behöver du kontakta Comviqs kundservice om du vill säga upp ditt abonnemang.

Vimla

På Vimlas hemsida är det inte alls svårt att flytta över ditt gamla telefonnummer, så länge telefonnumret är registrerat på ditt namn och personnummer. När du tecknar ett abonnemang kan du välja att behålla ditt gamla nummer och det tar då minst 4 dagar för numret att flyttas över. Under tiden kan Vimla erbjuda dig ett tillfälligt telefonnummer men du kan också fortsätta att använda telefonnumret som du har kvar hos din nuvarande operatör. Tänk på att du inte kan flytta över ditt gamla telefonnummer så länge du har en bindningstid kvar hos din nuvarande operatör.

Vimla har varken bindningstid eller uppsägningstid och om du säger upp ditt abonnemang avslutas det i slutet samma månad.

Halebop

För att flytta över ditt gamla telefonnummer till Halebop kan du, i samband med att du tecknar ett abonnemang, välja om du vill ha ett nytt telefonnummer eller om du vill behålla ditt gamla nummer. Detta gör du när du går in på deras sida och trycker på köp. Väljer du att behålla ditt gamla nummer kommer du att få en verifieringskod skickat till det angivna telefonnumret. Så fort du har fått hem ditt SIM-kort kan ditt gamla telefonnummer aktiveras direkt

Med ett abonnemang hos Halebop har du en månads uppsägningstid och ingen bindningstid. Om du har tecknat ett abonnemang och samtidigt köpt en mobiltelefon med avbetalningsplan, kan du välja att antingen ha 12 eller 24 månaders bindningstid. Om du har ett abonnemang som du vill avbryta kan du få en slutfaktura, vilket innebär att dina resterande månadsavgifter och pristillägg läggs på din nästkommande faktura.

Byta från Telia till Halebop

Det är många som har upptäckt att man kan få lika bra täckning men ett lägre pris genom att byta från Telia till Halebop. Om du vill byta från Telia till Halebop behöver du ha ett mobilabonnemang som inte längre har någon bindningstid, sen är det bara att kontakta Halebops kundtjänst.

Om du vill ha ett billigare abonnemang i Telias nät kan du också spana in mobiloperatören Fello. Med Fello får du likt Halebop samma nät (täckning) som med Telia men kan spara flera tusen per år.

Övriga frågor

Nedan hittar du svar till vanliga frågor om mobilnummer och att byta mobiloperatör.

Hur länge behåller man sitt mobilnummer?

För mobilabonnemang behåller du ditt nummer så länge som avtalet löper, och du har enligt lag rätt att behålla ditt mobilnummer en månad efter att avtalet löpt ut. För kontantkort skiljer det sig mellan operatörer, men generellt försvinner ditt nummer om du inte har fyllt på ditt kontantkort under en längre period.

Hur lång tid tar det att flytta över nummer?

Hos de allra flesta mobiloperatörer tar det bara några dagar att flytta över ett nummer, men hos enstaka kan det ta flera veckor. Oftast blir du erbjuden ett tillfälligt nummer under tiden som flytten pågår.

Kan man byta abonnemang utan att byta nummer?

Ja det kan man, både hos samma mobiloperatör och om du vill byta till ett abonnemang hos en annan mobiloperatör.