Åldersgräns på mobilabonnemang

2014-12-10

Det är många som undrar om man kan teckna ett mobilabonnemang om man är under 18 år. För att ingå ett avtal med en mobiloperatör måste du enligt svensk lag vara myndig, och myndig blir man först när man har fyllt 18 år. De flesta svenska mobiloperatörer låter personer under 18 år teckna ett mobilabonnemang om de tecknar tillsammans med målsman. En målsman är en företrädare för en omyndig person som kan fatta beslut för denne (oftast en förälder).  Detta är dock olika från operatör till operatör så det gäller att undersöka vilka villkor det är som gäller. Viktigt att poängtera är att det också är målsmannen som ansvarar för användandet av mobilabonnemanget och får således stå till svars för alla kostnader som uppkommit i samband med mobilabonnemanget. Detta gäller för både vanligt bruk och för annan typ av användning (som samtal till betalnummer).

Mobiloperatören Comviq har gjort denna process väldigt enkel. Om du är under 18 år och vill beställa ett mobilabonnemang från mobiloperatören Comviq räcker det med att du talar med din målsman och sedan anger dennes personnummer när du gör beställningen. Comviq har också i skrivandes stund ett särskilt fastpris-abonnemang för personer under 18.

Information om vad som gäller för övriga mobiloperatörer verkar tyvärr inte finnas på deras respektive officiella hemsidor. För att ta reda på vad som gäller hos den mobiloperatör som du är intresserad av så är oftast det bästa sättet att använda sig av deras kundtjänst. Vissa mobiloperatörer har begränsningar för vilken typ av mobilabonnemang eller kontantkort som kunder under 18 år kan teckna, så det är viktigt att undersöka vad som gäller.

Om du är under 18 år och vill teckna ett mobilabonnemang räknas du enligt mobiloperatörernas kriterier ofta som en student. Vissa mobiloperatörer har särskilda erbjudanden som många gånger innehåller rabatter till studenter som vill teckna mobilabonnemang. Vi har en lista över de mobiloperatörer som erbjuder studentrabatter under mobilabonnemang för studenter