Använda mobilen som modem

Erik Thorsen Uppdaterad 2021-03-31 först publicerad: 2014-08-28

Det är förvånansvärt få personer som känner till att du kan dela surfen i ditt mobilabonnemang med din laptop, ipad eller annan apparat. Detta gör du genom att använda den inbyggda funktionaliteten i din mobiltelefon att använda den som modem.

Många gånger kan det vara onödigt att både ha mobilt bredband och mobilabonnemang, det är oftast bättre att bara öka surfmängden på mobilabonnemanget. Det är dock viktigt att hålla koll på hur mycket surf du förbrukar, då surf via laptop kan använda mer bandbredd än surf via mobiltelefonen. I singelhushåll kan ett mobilabonnemang med obegränsad surf många gånger ersätta ett bredband.

För att få tillgång till Internet via din mobiltelefon så behöver du aktivera funktionaliteten i din mobiltelefons inställningar. Hur man går tillväga för att dela Internet skiljer sig mellan iPhone och Android. Här nedan finns en steg för steg-guide för hur du går tillväga beroende på vilken typ av telefon du har.

Dela Internet på din iPhone

Om du har en iPhone kan du dela Internet med en annan apparat på tre olika sätt: med sladd, via bluetooth eller genom trådlöst nätverk. Det är oftast smidigast att dela ut nätet via ett trådlöst nätverk eftersom inte alla apparater stöder bluetooth, nackdelen är att det ökar telefonens batterikonsumtion medan fördelen är att du inte behöver ta med dig en extra sladd.

För att aktivera Internetdelning via trådlöst nätverk går du in på inställningar och trycker sedan på menyvalet Internetdelning. Under Internetdelning finns en knapp där du kan välja att dela din internetanslutning med andra enheter. För att dela ut Internet via Wifi, välj först ett Wi-Fi-lösenord och grönmarkera sedan valet internetdelning. Därefter går du in på tillgängliga Wifi-nätverk på din laptop / annan apparat och väljer din mobiltelefon i listan (Wifi-nätverket har samma namn som din telefon).

Steg för steg-guide för att aktivera Internetdelning

 1. Gå in på inställningar
 2. Välj Internetdelning
 3. Välj lösenord för ditt Wi-Fi-nätverk
 4. Dra fliken "Tillåt att andra ansluter" så att den blir grön
 5. Anslut till ditt skapade wifi på din andra enhet med det valda lösenordet

Dela Internet på din Android

På Androidtelefoner kan man likt iPhonen dela ut Internet på tre olika sätt: med usb-sladd, via bluetooth eller genom att skapa ett trådlöst nätverk. Precis som med iPhonen är det oftast bäst att dela Internet via det trådlösa nätverket - då slipper du ta med sladd och du slipper kompatibilitetsproblem med bluetooth för olika system. 

För att aktivera Internetdelning på Android går du först in på huvudmenyn där du väljer inställningar. På inställningar trycker du på knappen Nätverk och Internet  (Connections) och tryck därefter på Surfzon och internetdelning. Här hittar du tre olika delningsalternativ, samt alternativet konfigurera Wi-Fi-surfzon, tryck på det alternativet.

Här fyller du i vilket namn du vill ha på ditt trådlösa nätverk samt ett lösenord för nätverket. Fyll i ett namn och ett lösenord för ditt trådlösa nätverk och tryck sedan på spara. När du trycker på spara kommer du tillbaka till den föregående menyn, tryck nu på Mobil Wi-Fi-surfzon. Nu kan du uppdatera listan över trådlösa nätverk på din laptop / annan apparat så ska din mobil finnas i listan. Välj att ansluta till nätverket och skriv in ditt valda lösenord - et voila, du har Internet.

Steg för steg-guide för Internetdelning via Android

 1. Gå in på huvudmenyn
 2. Välj inställningar
 3. Tryck på Internetdelning och surfzon
 4. Tryck på konfigurera Wi-Fi-surfzon
 5. Fyll i namn och lösenord för det trådlösa nätverket och tryck på spara
 6. Aktivera Mobil Wi-Fi-surfzon
 7. Anslutt till det nya skapade trådlösa nätverket via din laptop, padda eller annan enhet.